clanak False

59. godina Kineziološkog fakulteta

21.12.2018.
Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas je obilježio 59. obljetnicu svečanom sjednicom Fakulteta i puštanjem u pogon novog sustava grijanja. Naime, od danas se geotermalno polje Zagreb koristi za grijanje cijelog kompleksa Kineziološkog fakulteta.

Geotermalno postrojenje koje ustanovi u potpunosti omogućuje prelazak na opskrbu grijanja obnovljivim izvorom energije u rad je pustila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Ovo je jedinstven projekt kojim Kineziološki fakultet postaje prvi u Hrvatskoj koji će svoje prostorije i vodu grijati obnovljivim izvorima energije, a nadamo se da će uskoro i drugi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu koristiti geotermalne izvore. Osim ekonomske isplativosti ovakvo postrojenje pridonosi očuvanju okoliša i smanjenju štetnih plinova, rekla je zamjenica gradonačelnika.

Istaknula je također da je u dugoj povijesti Kineziološkog fakulteta stasalo niz sjajnih trenera i sportaša čiji su uspjesi obilježili hrvatski sport. U ovoj smo godini pokazali da jedna mala zemlja može postići vrhunske rezultate, nogometaši su doprvaci svijeta, braća Sinković na samome su vrhu, a tenisači su ponovno najbolji na svijetu. Čestitam svima koji su postigli rezultate po kojima je Hrvatska poznata i što su ljubiteljima sporta donijeli neopisivo veselje i ponos.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras je naglasio da Kineziološki fakultet prati moderne sportske i prehrambene trendove te da izvanrednim rezultatima na najvećim sportskim bojištima dokazuje svoju izvrsnost. Ogromna većina trenera i stručnjaka koji su svojedobno pohađali ovaj Fakultet danas rade na prestižnim adresama diljem svijeta, a to se ne može bez znanja i vještina koje su stekli upravo na ovome Fakultetu.

Podsjetimo, Fakultet je osnovan 1959. kao Visoka škola za fizičku kulturu, 1973. preimenovan je u Fakultet za fizičku kulturu, a konačni naziv, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobiva 2001. Riječ je o visokoučilišnoj institucija na kojoj se školuju profesori i magistri kineziologije za rad u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture u školstvu te magistri kineziologije u izabranoj grani primijenjene kineziologije – sportu, kineziterapiji ili rekreaciji.

Gradske vijesti - 2018.