clanak False

Na Cvjetnom trgu održana javnozdravstvena akcija "Otkrij rano"

21.11.2018.
Gradonačelnik Milan Bandić danas se na Trgu Petra Preradovića pridružio javnozdravstvenoj akciji „Otkrij samo“ što se održava u sklopu obilježavanja Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB-a).

Pozivam sve koji puše da prestanu ili da pušenje smanje barem za pola i da na taj način sačuvaju vlastito zdravlje, rekao je gradonačelnik i istaknuo da je ova bolest treći najčešći uzrok obolijevanja i smrtnosti odrasle svjetske populacije i da od posljedica ove bolesti u Europi godišnje umire 300 000 ljudi.
 
Prema riječima pročelnika Ureda za zdravstvo Vjekoslava Jeleča, građani su danas imali priliku obaviti besplatan test plućne funkcije – spirometriju s mjerenjem ugljičnog monoksida u izdahnutome zraku, a organizirano je i besplatno ljekarničko savjetovanje. Preglede su obavljali zdravstveni djelatnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Pročelnik Jeleč je također dodao kako Zaklada Hrvatska kuća disanja i Grad Zagreb pripremaju humanitarnu akciju radi nabave CT-a s niskom dozom zračenja za rano otkrivanje raka pluća  u vrijednosti 13,5 milijuna kuna, a za Kliniku za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

Podsjetimo, riječ je o javnozdravstvenoj akciji koju organizira Grad Zagreb, Ured za zdravstvo u suradnji s Poliklinikom za bolesti dišnog sustava i Zakladom Hrvatska kuća disanja, Gradskom ljekarnom Zagreb, Hrvatskim torakalnim društvom, udrugama Jedra, Inspiro i Plava krila.
 

 

Gradske vijesti - 2018.