clanak False

Zagreb dok ga još nije bilo - prije 1094 godine

15.12.2018.
U sklopu akcije Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine, na Trgu N. Š. Zrinskog, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, učenik Klasične gimnazije i mališan Toma, otkrili su  kopiju rimskodobnog novca Cara Hadrijana.
 
Zagreb dok ga još nije bilo – prije 1094. godine originalna je i inovativna umjetnička i spomenička akcija. U gotovo trideset godina na raznim mjestima u Zagrebu i okolici postavljen je niz replika arheoloških i paleontoloških nalaza koji čuvaju memoriju na prošlost.
Akcija nastavlja svoj niz obilježavanjem nalaza rimskih novčića. Na Trgu bana Jelačića nađen je brončani novčić cara Dioklecijana, a na ovom mjestu brončani sestercij kovan u razdoblju 134.-138. godine za vladavine cara Hadrijana.
 
"Zahvaljujući ovoj akciji arheološki nalazi nisu mrtvi predmet ispod nekog stakla u muzeju, nego postaju živi sudionik našeg vremena. Na svima nama je da ovakve priče pričamo i prenosimo ih generacijama, takve priče dodatno obogaćuju kulturnu, ali i turističku ponudu Zagreba", rekla je na kraju zamjenica zaželjevši autorima ove Akcije još mnogo uspješnih ideja koje oplemenjuju i čine kulturnu kartu Zagreba još bogatijom.

Gradske vijesti - 2018.