clanak False

Cjepivom protiv raka vrata maternice i drugih HPV infekcija

25.10.2018.
Rak vrata maternice značajan je izazov suvremene medicine i javnozdravstveni problem od kojeg u Hrvatskoj godišnje obolijeva 370, a umire više od 100 žena. Upravo s ciljem osvještavanja i informiranja javnosti o ovoj bolesti i mogućnostima zaštite, Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za obrazovanje, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti te NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ organizirali su panel raspravu naziva „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ te predstavili aktivnosti, ciljeve i dosadašnje rezultate programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“ koji se na području grada Zagreba provodi jedanaestu godinu za redom.

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa te je u svijetu drugi najčešći rak u žena, dok je u Hrvatskoj po pojavnosti novih oboljenja osmi po redu. Valja naglasiti kako je to jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo koje dokazano u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja te svakako predstavlja jedno od najvećih zdravstvenih postignuća. Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 odgovorno je za nastanak više od 99 % raka vrata maternice, više od 80 % raka anusa, više od 60 % raka penisa, rodnice i ženskog vanjskog spolovila te za približno 20 % raka u usnoj šupljini.

Cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom (HPV) koja uzrokuje rak u Hrvatskoj je besplatno i neobavezno te se nalazi u redovitom godišnjem programu cijepljenja za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole.

„Tijekom jedanaest godina provedbe programa cijepljenja protiv HPV-a, kao mjere prevencije raka vrata maternice, u Zagrebu je cijepljeno 5631 djevojčica i dječaka osmih razreda osnovne škole. Svakako treba nastaviti ustrajati na edukaciji i otklanjanju straha i predrasuda od cijepljenja, zbog čega i ovom prigodom pozivam sve roditelje da se odazovu i cijepe svoju djecu s ciljem maksimalnog smanjenja smrtnosti od bolesti koja se može spriječiti. Rak vrata maternice jedno je od najpreventabilnijih sijela  raka zbog poznatog uzročnika, relativno dugog razdoblja između infekcije i nastanka raka te zbog  postojanja cjepiva protiv HPV-a i odgovarajućeg probirnog testa kojim se otkrivaju premaligne promjene. Vjerujem da ćemo se sve više približiti razvijenim zemljama Europske unije poput Velike Britanije ili Danske gdje je odaziv na cijepljenje 80 posto te Portugala gdje je 85 posto. Upravo je Australija objavila u časopisu The Lancet kako će iskorijeniti rak vrata maternice do 2035. godine ako se održi sadašnji ritam cijepljenja  protiv HPV-a i organizirani probir“, izjavila je Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb., izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Interes za cijepljenjem protiv HPV-a u školskoj godini 2017./2018. povećan je za 13 % u odnosu na godinu ranije, no sveukupni postotak procijepljenosti i dalje je na niskoj razini. Stoga je potrebno uložiti dodatne napore u metode prevencije i edukaciju građana, prvenstveno roditelja i adolescenata, s ciljem smanjenja postotka oboljenja, ali i  smrtnosti uslijed uznapredovale bolesti prouzročene infekcijom HPV-a.
„Najčešći problem koji se pojavljuje u uspješnom savladavanju bolesti je strah od nuspojava cjepiva, no postojeća cjepiva pokazala su se izrazito sigurnima i učinkovitima u sprječavanju infekcije HPV-om, odnosno dizajnirana su da spriječe prvobitnu infekciju HPV-om. Upravo s ciljem edukacije i informiranja građana o važnosti cijepljenja protiv infekcije HPV-om, pokrenuli smo u suradnji s Gradom ovaj program u čijem je osmišljavanju i provedbi uključen velik broj stručnjaka iz područja ginekologije i opstetricije, dermatovenerologije, školske medicine te infektologije“, naglasila je dr. sc. Sandra Šikić, dipl. ing., zamjenica ravnatelja NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Podršku Programu pružila je i Dunja Skoko Poljak, načelnica Sektora za javno zdravstvo Ministarstva zdravstva, koja je u ime Ministarstva također naglasila važnost provedbe preventivnih aktivnosti s naglaskom na kontinuirano educiranje građana s ciljem postizanja što veće procijepljenosti i približavanja razvijenim zemljama Europske unije gdje je postotak odaziva građana na cijepljenje puno veći.

O važnosti primanja cjepiva protiv infekcije HPV-om u adolescentnoj dobi govorila je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH.

„Cijepljenje se provodi devetovalentnim cjepivom koje pruža gotovo 100-tnu zaštitu od sedam najčešćih genotipova virusa koji uzrokuju rak vrata maternice. Ukoliko se započne s cijepljenjem prije 15. rođendana, dovoljne su samo dvije doze u razmaku od 6 mjeseci, što uvelike utječe na uspješniju provedbu i postizanje potpune procijepljenosti. Prevencija, odnosno cijepljenje na vrijeme, najsigurnija je metoda za bolesti povezane s infekcijom HPV-a budući da osobe rijetko imaju vidljive simptome koji im omogućavaju prepoznavanje prvih stadija bolesti“, naglasila je akademkinja Mirna Šitum.
 
 
 
 
 
 

Gradske vijesti - 2018.