clanak False

Potpisana dva ugovora vezana za projekt "Centar za gospodarenje otpadom Zagreb"

23.07.2018.
Danas su u Gradskoj upravi u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića potpisani Ugovori vezani za projekt Izrada studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, dok su Ugovor o sufinanciranju provedbe projekta i izrade studijsko-projektne dokumentacije potpisali tajnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Andrea Bartolić i Igor Zgomba.

Temeljem plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske kojeg je donijela Vlada prošle godine definirana je izgradnja 11 centara za gospodarenje otpadom. U siječnju smo potpisali sporazum o suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, sukladno kojem je izrađen projektni zadatak te je predan na ograničeni javni poziv objavljen od strane Ministarstva za zaštitu okoliša kojim se odobravaju sredstva. Posljednji korak je današnje potpisivanje ugovora. Radi se o studijsko-projektnoj dokumentaciji koja uključuje izradu studije izvedivosti, izradu studije utjecaja na okoliš, idejno rješenje te aplikaciju na EU fondove, rekao je Zgomba te naglasio kako je procijenjena vrijednost projekta oko 30 milijuna kuna, od kojih će 85% biti financirano iz fondova Europske unije.
Dubravko Ponoš je istaknuo kako sustav radi na sprječavanju nastanka otpada, njegovom prikupljanju te iskorištavanju svojstava. U sklopu cijelog koncepta skupljanja otpada smo osigurali preko 185 000 spremnika za Grad i Županiju u vrijednosti 112 milijuna kuna, rekao je.

Centar za gospodarenjem otpada, posebice onaj zagrebački, s obzirom na veličinu područja koji bi trebao obuhvatiti zadnja su karika i vjerojatno najvažnija u lancu kreiranju sustava kružne ekonomije u Republici Hrvatskoj, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Izgradnja infrastrukture za gospodarenjem otpada obuhvatila je niz novih reciklažnih dvorišta, informativne i edukativne aktivnosti te javni poziv za iskazivanje interesa za nabavku spremnika. Prije par dana objavljen je javni poziv za iskaz interesa za vozila, a u 9. mjesecu spremamo poziv i za izgradnju sortirnica. Nadam se da ćemo u narednom razdoblju svjedočiti na isti način i potpisivanju ugovora za  realizaciju centra koji je svojom veličinom izuzetno važan za RH i da ćemo do 2020. ukoliko budemo svi optimalno iskoristili vrijeme i resurse svjedočiti i njegovom dovršetku, zaključio je ministar Ćorić.

Potpisivanjem današnjih Ugovora u Gradskoj upravi svjedočimo dobroj suradnji između resornog ministarstva i Grada Zagreba, rekao je gradonačelnik Bandić. To je početak operacionalizacije plana za gospodarenjem otpada kojega je donijela Vlada u siječnju 2017. godine i siguran sam da ćemo taj posao uspješno i završiti. Zagrebački otpad možemo riješiti samo mi koji ga i stvaramo, ali  uz podršku Vlade i resornog ministarstva. Vjerujem da će do završetka izgradnje Centra za gospodarenjem otpada ekološka osviještenost naših sugrađana biti na zavidnoj razini te da neće zaostajati za ekološkom infrastrukturom, dodao je gradonačelnik.
 

Gradske vijesti - 2018.