clanak False

Predstavnici Grada Zagreba na bečkoj konferenciji o izazovima ostvarenja ciljeva održivog razvoja

09.10.2018.
U rujnu 2015. godine zemlje članice Ujedinjenih naroda izglasale su Agendu 2030 i obvezale se na provođenje 17 globalno ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals) do 2030. godine.

U središtu globalne Agende 2030 nalazi se čovjek. Stoga je regionalna i lokalna dimenzija ispunjenja Sustainable Development Goalsa jako važna. Kako njihovo provođenje na gradskoj razini može izgledati i kakvu ulogu ti ciljevi imaju za budućnost i razvoj gradova centralno je pitanje međunarodne konferencije na koju je Grad Beč pozvao partnere iz Eurocomm-PR mreže gradova pa tako i iz Zagreba. Kao inicijator Sustainable Development Goalsa UNO je sa svojim podorganizacijama i specijaliziranim organizacijama nezaobilazan partner i nudi vrijedne resurse za ostvarenje ambiciozne agende.

Prvog dana konferencije, 9. listopada 2018., stoga je stvoren most između sjedišta Ujedinjenih naroda u Beču – i njihovih organizacija smještenim u Vienna International Center – i partnerskih gradova Eurocomm-PR mreže. Nakon uvodnih izlaganja i diskusija sudionici konferencije imali su naime prilike u poslijepodnevnim satima posjetiti i sjedište UNO-a.

Drugi dio konferencije, 10. listopada 2018., bio je posvećen intenzivnoj razmjeni best practice primjera i alata među gradskim stručnjacima.

Zagrebačku delegaciju predvodila je gđa Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, koja je održala izlaganje na temu „Provođenje globalnih ciljeva održivog razvoja grada“.

Gradske vijesti - 2018.