clanak False

Susret Gradišćanskih Hrvata u Željeznom

07.10.2018.
Na poziv mons. dr. Egidija Živkovića, željezanskog biskupa, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić boravila je u Željeznom u Austriji gdje se, kao izaslanica gradonačelnika, pridružila susretu Gradišćanskih Hrvata.

U subotu, 6. listopada, zamjenica Majić prisustvovala je jubilarnom petom koncertu zbora „Pax et Bonum“ kojim je svečano obilježeno utemeljenje međunarodne udruge „Hrvat S.A.M.“, koja okuplja Gradišćanske Hrvate koji danas žive u trima susjednim državama – Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj, a čiji je cilj čuvati i razvijati gradišćanski i gradišćansko-hrvatski identitet u širem europskom kontekstu.

Svečanosti su prisustvovali mnogi visoki gosti - ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Središnjem uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, gradonačelnik Eisenstadta Thomas Steiner, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Austriji dr. sc. Vesna Cvjetković, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, te uzvanici iz političkog i kulturnog života Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Mađarske i Slovačke, kao i brojni visoki crkveni dostojanstvenici.

U nedjelju, 7. listopada, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika prisustvovala je i svečanoj hodočasničkoj misi koja se tradicionalno održava prve nedjelje u listopadu.

Gradske vijesti - 2018.