clanak False

15. "Susreti za Rudija" u Gornjoj Stubici

19.04.2017.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike dr. Ive Josipovića i supokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, u Gornjoj Stubici su 6. svibnja 2012. održani tradicionalni "Susreti za Rudija". Manifestacija je posvećena uspomeni na hrabrog pilota Rudolfa Perešina koji je zrakoplovom bivše JNA s bihaćkog aerodroma prebjegao u Austriju i stavio se na raspolaganje Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu, a stradao u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak". Već 15 godina zaredom organizira je Zagrebački zrakoplovno-tehnički savez koji nosi ime Rudolfa Perešina (njegovoga prvog predsjednika), Općina Gornja Stubica i Zagrebačka zajednica tehničke kulture uz veliku potporu Grada Zagreba, MORH-a RH, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Aerokluba Zagreb.

Susreti su započeli polaganjem cvijeća i vijenaca brojnih delegacija i članova njegove obitelji na spomen-poprsje Rudolfa Perešina u spomen-parku koji nosi njegovo ime. U ime Predsjednika Republike vijenac je položio njegov izaslanik Zlatko Gareljić – koji je nakon prigodnoga govora i otvorio Susrete – a u ime supokrovitelja predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.

 

   

 

Središnji, a ujedno i najatraktivniji dio ovogodišnje manifestacije bio je zračni program – aeromiting – na kojem su nastupili predstavnici HRZ-a, MUP-a RH (postrojba za interventno djelovanje) i članica ZZTS sa svojim zrakoplovima. Nekoliko tisuća prisutnih gledatelja oduševljeno je pozdravilo nastup gostiju iz dviju susjednih zemalja – Mađarske zračne snage predstavile su se naletima mlaznog aviona JAS 39 D, a zračne snage Republike Slovenije helikopterskim programom i atraktivnim programom dvaju zrakoplova Pilatus, kao i nekoliko naleta MIG-a 21 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

 

 

 

U okviru ovogodišnjih "Susreta za Rudija", u petak su u Galeriji dvorca Oršić u Muzeju Seljačkih buna u Gornjoj Stubici otvorene tri izložbe: izložba zrakoplovnih modela i maketa u organizaciji Zagrebačkog modelarsko-maketarskog saveza, izložba akvarela slikara Ivana Mustača po nazivom "Rudi, nebo nad Hrvatskom" i zanimljiva izložba fotografija s prethodnih četrnaest manifestacija koje je organizirao Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina.