clanak False

VII. zagrebački maketarski kup "Crna kraljica"

19.04.2017.

U organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista i pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba u prostorijama OŠ Gračani u Gračanima u subotu, 15. rujna 2012., održan je VII. zagrebački maketarski kup "Crna kraljica". Svoje radove izložilo je 119 maketara iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije, Italija, Mađarske, Grčke, Slovačke i Francuske. Pored 383 makete u natjecateljskom dijelu, brojni posjetitelji mogli su vidjeti i 122 makete članova HUVM-a, radove prijateljskih klubova SVM iz Kranja te maketarskog saveza IPMS Austrije. U 27 glavnih i 11 posebnih kategorija maketari su izložili makete civilnih i vojnih zrakoplova i vozila, brodova, figura, SF vozila i svemirskih brodova, te diorame, tj. umanjene prikaze objekata i ljudi u prirodnom okolišu.

Pored toga, članovi Kluba željezničkih modelara Zagreb postavili su svoje module željeznica, po kojima su vozile minijaturne kompozicije vlakova, a Air soft klub "Suvorov" predstavio je replike oružja i opreme koju koriste u ratnoj simulaciji. Članovi maketarskog kluba SVM iz Kranja održali su malu školu izrade maketa, dok su maketari iz talijanskog kluba ACME iz Milana održali školu bojanja figura. Domaćini su organizirali i tradicionalni "buvljak", na kojem su maketari i posjetitelji mogli razmjenjivati makete i maketarsku opremu.

S ukupno izloženih 600 različitih maketa ovogodišnja "Crna kraljica" je postavila rekord na natjecanjima te vrste na području RH te dokazala da je jedno od važnijih maketarskih natjecanja u ovom dijelu Europe. Posebno veseli velik broj juniora i djece koji su na natjecanju sudjelovali sa 60 radova.

Uz maketarski program, posebno atraktivan, osobito za najmlađe posjetitelje, bio je nastup vitezova iz "Reda čuvara grada Zagreba", koji su pokazali vitešku opremu i oružje te demonstrirali njihovu upotrebu u borbi.

Na završetku natjecanja najuspješnijim maketarima podijeljene su medalje, plakete i prigodne nagrade. Najboljom maketom "The best of show" proglašen je KKRAZ 255 B WRECKER Akosa Szaboa iz Mađarske.

Među brojnim gostima i posjetiteljima sedmog izdanja "Crne kraljice" bili su i Dejan Subotić, tajnik Gradske skupštine Grada Zagreba, koji je u ime pokrovitelja i otvorio natjecanje, Madeleine Wolf, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Dragutin Topolovec, predsjednik Gradske četvrti Podsljeme, Ivan Jurić, dopredsjednik ZZTK i Mirko Banjeglav, stručni savjetnik za tehničku kulturu u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport.