clanak False

Svjetla Gradeca u Galeriji Vladimira Horvata

19.04.2017.

Zagrebačka zajednica tehničke kulture u svojoj je galeriji Vladimira Horvata (Trg žrtava fašizma 14) postavila izložbu fotografija Josipa Ušaja pod naslovom "Svjetla Gradeca" u čast 150. obljetnice Gradske plinare Zagreb. Izložene su brojne fotografije, reprinti arhivskih materijala, kolaži i plakati koji svjedoče o bogatoj i zanimljivoj prošlosti i sadašnjosti javne rasvjete gradske jezgre, ali i o njezinoj vrijednosti, važnosti, održivosti i  poželjnoj budućnosti. Brojni uzvanici i gosti otvorenja uživali su u fotografijama starogradskih rasvijetljenih veduta – starovjekih i novovjekih –  pored kojih gotovo svakodnevno prolaze, ali ih, uglavnom, ne vide! A Zagrepčani već stoljeće i pol žive u suživotu s energentom koji teče "krvotokom" Grada.

Posebnosti atmosfere u Galeriji pridonijelo je paljenje plinske lanterne kao i nastup pjevača Hrvoja Hegedušića, koji je uz zvuke akustične gitare otpjevao neke od najljepših svjetlu posvećenih stihova.

Ovu vrijednu i zanimljivu izložbu 2. veljače svečano je otvorio predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić. Među gostima i uzvanicima bili su i Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Bruno Lacković, direktor Gradske plinare Zagreb, koja je bila i glavni sponzor, a potporu joj je dao i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

Izložene fotografije mogu se razgledati do 14. veljače 2012. svakim radnim danom od 8 do 20 sati.