clanak False

Horvatovi fotozapisi o Zagrebu tridesetih

19.04.2017.

U Galeriji "Vladimir Horvat" Zagrebačke zajednice tehničke kulture na Trgu žrtava fašizma 14 u Zagrebu, 25. rujna 2012. svečano je otvorena izložba fotografija Vladimira Horvata pod nazivom "Fotozapisi Zagreba tridesetih". Organizirali su je ZZTK i Fotoklub Zagi foto u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i uz financijsku potporu Grada Zagreba.

Izložen je izbor 60 crno-bijelih fotografija iz bogate Horvatove ostavštine fotografskih zapisa iz Zagreba u vrijeme njegove intenzivne građevinske i arhitektonske metamorfoze tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća.

Vladimir Horvat (1891. – 1962.) bio je svestrana osoba, novinar, fotoreporter, planinar, enigmat, urednik i nakladnik, arhivar i dokumentarist. Fotografije objavljuje još od 1928., a 1932. postaje članom Fotokluba Zagreb. Tridesetih godina s puno strasti snima zagrebačke motive i vedute.

Na otvorenju je govorila mr. sc. Sanja Grković, voditeljica Fototeke kulturne baštine Ministarstva kulture RH, predstavivši vrijednost i važnost fotografskog djela Vladimira Horvata u kontekstu hrvatske i europske kulturne baštine.

Izložbu je otvorio dr. sc. Srećko Božićević, kolega i suradnik Vladimira Horvata koji se osvrnuo na njegovu svestranost, vedru narav, veliku radnu energiju i brojna raznolika djela kojima je ostavio nezaboravan trag u našoj sredini.

Među gostima i posjetiteljima, izložbi je, kao izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, prisustvovala i Maja Petrić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Svečanost otvorenja uveličao je Orkestar mandolinista i gitarista Hrvatskoga grafičkog glazbenog društva "Sloga" pod vodstvom Zvonimira Penezića izvodeći nekoliko kompozicija iz starog Zagreba tridesetih godina.

Izložbu se može razgledati do 3. listopada 2012. svakim radnim danom od 9:00 do 20:00 sati.

Ulaz je besplatan.