clanak False

15 novih autobusa na Zagrebačkim ulicama

23.10.2017.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za nabavu 15 gradskih autobusa potpisali su danas, u Autobusnom pogonu ZET-a u Podsusedu, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.

Sredstvima iz fondova financirana je nabava 10 zglobnih i pet klasičnih autobusa za potrebe javnog prijevoza, a ukupna vrijednost projekta je 42, 5 milijuna kuna. Ovo je prvi zajednički projekt Grada i Ministarstva, vjerujem da će kvalitetna suradnja omogućiti još uspješnih projekata. Na proljeće bismo trebali krenuti s radovima na rotoru Remetinec, što je jedan od glavnih prometnih problema u gradu. Taj projekt će biti četiri puta veći od ovoga, a njegovom realizacijom će se osjetno olakšati prometovanje u Zagrebu  – zaključio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izrazivši zadovoljstvo realizacijom razvojnih projekata Zagrebačkog holdinga.

Iznimno sam zadovoljan što danas Zagrebu dajemo bespovratna sredstva za nabavu novih autobusa jer upravo ovakvi projekti imaju direktan pozitivan učinak na svakodnevni život građana, rekao je ministar Butković i dodao kako je Zagreb prvi u nizu gradova koji će dobiti nove autobuse, a tu će nabavu Ministarstvo financirati s ukupno 315 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nakon Zagreba nove autobuse dobit će Split, Zadar, Sisak, Rijeka, Dubrovnik, Pula, Osijek i Vinkovci.

Ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava, u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova Europske unije i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, provelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U cjelokupnom će iznosu biti financirani svi tzv. prihvatljivi troškovi novih autobusa, koji čine nešto više od 32 milijuna kuna. 85% sredstava potječe iz Kohezijskog fonda, a 15 % iz državnog proračuna. Preostale nepredviđene troškove podmirit će Zagrebački holding – podružnica ZET.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, zahvaljujući resornom Ministarstvu i Gradu Zagrebu na podršci, istaknula je kako se istovremeno s realizacijom ovog projekta, kojim je Zagrebački holding osigurao prva sredstva iz EU fondova za prometna područja, već pripremaju i drugi, čija se realizacija očekuje već sljedeće godine. Intenzivno radimo na tome da prema sličnom modelu osiguramo i daljnje sufinanciranje obnove voznog parka, prometne i energetske mreže te modernizaciju sustava za nadzor i upravljanje prometom. Osim u prometnom sektoru, aplicirat ćemo i na natječaje u drugim područjima  – najavila je Stojić Deban.

Do sada se nabava vozila javnog prijevoza i obnova infrastrukture financirala isključivo iz vlastitih izvora Holdinga ili proračunskih sredstava Grada Zagreba.

Gradske vijesti - 2017.