clanak False

Međunarodna konferencija Child in the City 2012.

04.06.2012.


(Hina) - Šesta međunarodna konferencija "Dijete u gradu 2012." ("Child in the city 2012."), u sklopu koje će oko 300 stručnjaka iz oko 50 zemalja razmjenjivati iskustva i raspravljati kako najmlađima život učiniti dostojnijim, održat će se u Zagrebu od 26. do 28. rujna, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će se na konferenciji raspravljati o četiri teme: "Dječja igra", "Konvencija o pravima djeteta UN-a", "Zdravlje" i Međugeneracijska solidarnost". 

Naglasio je da konferencija predstavlja prigodu da se s onima koji su na tom području najviše napravili, razmjene iskustva te dodao kako je istodobno dokaz da Zagreb "korespondira s europskim iskustvom i europskim standardima". 

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić istaknuo je kako će u sklopu predstojeće konferencije, čiji su organizatori europska Zaklada "Dijete u gradu" i Europska mreža "Gradovi prijatelji djece", biti predstavljena 82 rada. 

Lovrić je tom prilikom istaknuo kako smatra da ova konferencija predstavlja iskorak u predstavljanju Zagreba u svijetu i nastojanju da se najmlađim sugrađanima učini život dostojnijima. Istaknuo je kako vjeruje da će konferencija dovesti do spoznaja i rješenje koji će tu kvalitetu potaknuti i u Zagrebu i u lokalnim zajednicama. 

Predsjednica saveza društava "Naša djeca" Hrvatske Aida Salihagić Kadić naglasila je kako je posebnost ove konferencije to što će djeca sudjelovati u njezinom radu i pri donošenju zaključaka vezano uz četiri teme konferencije te će biti organizirana izložba učenika srednjih i osnovnih škola. 

Josip Grgurić iz Hrvatskoga društva za preventivnu i socijalnu psihijatriju kazao je kako se od Zagreba očekuje da bude most prijenosa ideja prema jugoistoku Europe te da proširi mrežu. Istaknuo je kako ova konferencija, koja se organizira svake dvije godine, polako izlazi iz europskih okvira te poprima atribute svjetske konferencije. 

U sklopu današnje konferencije dodijeljene su nagrade pobjednicima natječaja za vizualni identitet konferencije koji je raspisao Gradski ured. Na natječaj su pristigli radovi djece iz 27 dječjih vrtića i učenika 30 osnovnih škola Grada Zagreba. Na natječaju su pobijedili radovi učenice OŠ "Voltino" Lane Oštro te djece skupine "Vrapčići" DV "Kustošija". 

Pokrovitelj konferencije "Dijete u gradu 2012." je Grad Zagreb, a organizirana je u suradnji sa središnjim koordinacijskim odborom akcije "Gradovi i općine - prijatelji djece" u Hrvatskoj.


Gradske vijesti - 2012.