clanak False

Zagreb dobitnik europske nagrade za mobilnost

07.03.2013.

Grad Zagreb je osvojio prvu nagradu (Mobility Award) u sklopu Europskog tjedna mobilnosti kao grad koji je postigao najbolje rezultate u planiranju i implementaciji trajnih mjera usmjerenih smanjenju zagađenja uzrokovanog prometom motornih vozila, promoviranju alternativnih i održivih oblika kretanja, uklanjanju barijera i omogućavanju održive mobilnosti osoba s invaliditetom. Posebno je istaknuta izvrsnost u organiziranju sedmodnevne kampanje i uključenost brojnih partnera i organizacija civilnog društva. 

Nagradu je na svečanoj ceremoniji u Bruxellesu, 6. ožujka 2013., u ime gradonačelnika Milana Bandića, primila gđa. Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. 

Kao što je stručni žiri mogao vidjeti, iz godine u godinu program obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Gradu Zagrebu sve je bogatiji i kvalitetniji, što pokazuje s koliko želje, htijenja i motivacije smo se uključili u ovu veliku manifestaciju. 

Grad Zagreb posebnu pažnju posvećuje očuvanju svojih prirodnih ljepota i bogatstava, čuvajući na taj način dostojanstvo i vrijednosti svojih građana. Poticanje javnog gradskog prijevoza, prijevoza biciklom i pješačenja, ograničavanje pristupa vozilima u uža gradska središta, korištenje čistih goriva i promicanje životnih stilova koji su manje ovisni o automobilu, uklanjanje prostornih barijera te osiguravanje mobilnosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom i osobe s teškoćama u kretanju samo su dio trajnih mjera usmjerenih na smanjenje zagađenja okoliša uzrokovanog prometom motornih vozila u urbanim sredinama. 

Europski tjedan mobilnosti inicijativa je koju je Europska komisija pokrenula upravo s tim ciljem, a grad Zagreb svojim sudjelovanjem želi potvrditi pripadnost velikoj europskoj obitelji. Postizanje održive mobilnosti naš je prioritet već nekoliko godina, što je vidljivo iz niza ostvarenih projekata i dosadašnjih rezultata rada. Postignuti rezultati plod su naše zajedničke suradnje svih gradskih ureda, niza tvrtki, ustanova i udruga, a kontinuirana prisutnost Grada Zagreba u prvih 10 gradova te tri nominacije za nagradu Mobility Award najbolja su potvrda naše uspješnosti. 

Osobito smo ponosni na činjenicu da se svake godine sve više građana uključuje u obilježavanje ETM-a, a naviše nas veseli da se oni najmlađi pojavljuju u svim aktivnostima i tako odmalena uče zdravim životnim stilovima i zdravom odnosu prema okolišu. 

Vezani tekstovi: "Kretanje u pravom smjeru"


Gradske vijesti - 2013.