clanak False

Fašnik i Kurenti u Zagrebu

Vlast nad Zagrebom preuzela je Fašnička hajdučija KUD-a Prepuštovec, najavivši manifestaciju Fašnik vu Zagrebu, a u pohodu na Gradsku upravu pridružili su im se i susjedi iz Slovenije - Kurenti iz Ptuja.
22.02.2017.

Fašnička hajdučija i Kurenti u Gradskoj upravi


U auli zgrade Gradske uprave  je nastupom Fašničke hajdučije fašničke povorke KUD-a Prepuštovec najavljena manifestaciju Fašnik vu Zagrebu, a gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je toj veseloj družini simbolično, na tjedan dana predao ključeve Grada.
 
Fašničkoj hajdučiji su se pridružili u tradicionalnim narodnim kostimima ptujski Kurenti koji svojim plesom prizivaju proljeće i pozitivnu energiju i koji nas u zagrebačkoj Gradskoj upravi već godinama upoznavaju s vlastitim fašničkim običajima, a predvodio ih je ptujski gradonačelnik Miran Senčar.

Pozivam sve Zagrepčane da u nedjelju dođu u najstariji slovenski grad – Ptuj i dožive naš karneval – 57. Kurentovanje u Ptuju na kojem se svake godine okupi preko tri tisuće maskiranih osoba te 40 – 50 tisuća ljudi, rekao je gradonačelnik Senčar, naglasivši kako je to priredba od izuzetnog značaja za njihov turizam, a kojom otvaraju i sezonu festivala.

Gromoglasna zvonjava ptujskih Kurenta svake godine donosi i obilje dobre volje!, rekao je gradonačelnik Bandić izrazivši nadu da će se narednih dana, zahvaljujući karnevalskom raspoloženju, svi dobro zabaviti.

S fašnikima je u posjet Gradskoj upravi stigao i Branko Brumen, potpredsjednik Federacije europskih karnevalskih gradova, najveće europske i globalne karnevalske organizacije koji je istaknuo: Hrvatska ima jako značajnu ulogu u toj federaciji, Rijeka i Ludbreg su značajni članovi, a Zagreb još treba ispuniti uvjete, naglasivši da Zagreb treba ispuniti logističke i organizacijske uvjete koji vrijede za sve europske karnevalske gradove. Na ovogodišnjoj generalnoj skupštini Federacije, što će se u svibnju održati na Malti, bit će prihvaćeni novi članovi. Vjerujem da će biti prihvaćena i aplikacija Zagreba, za što ću sam dati preporuku. Federacija broji više od 600 članova, koji su podijeljeni u četiri različite kategorije. Karnevali su osnovani na turističkoj baštini – kod nas su to Kurenti, koji uskoro ulaze pod zaštitu UNESCO-a, a u Hrvatskoj su to Zvončari, zaključio je Brumen.

Fašnička hajdučija i Kurenti su nakon nastupa u Gradskoj upravi krenuli na Trg bana Jelačića kako bi svoj karnevalski program predstavili Zagrepčanima. Josip Lipar, predsjednik KUD-a Prepuštovec i organizator Fašnika vu Zagrebu je najavio da će se zagrebački karneval održavati na Trgu bana Jelaćića od 22. do 28. veljače, a za detalje programa sve zainteresirane je uputio na link Fašnik vu Zagrebu.


Gradske vijesti - 2017.