clanak False

Nastavlja se suradnja Zagreba i Moskve

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ministar Vlade Moskve Sergej Čerjomin potpisali su danas u Gradskoj palači Dverce Program suradnje između Grada Zagreba i Grada Moskve. 
20.03.2017.

(Hina) - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ministar Vlade Moskve Sergej Čerjomin potpisali su u ponedjeljak u Gradskoj palači Dverce Program suradnje između Zagreba i Moskve pri čemu su naglasili da ima još puno prostora za intenziviranje suradnje dvaju gradova.

Potpisali smo novi program za razdoblje od 2017. do 2019. koji obuhvaća suradnju na područjima razvoja, uređenja gradova, ekologije, transporta, kulture i sporta,  izjavio je Čerjomin nakon potpisivanja. "Dogovorili smo se da ćemo intenzivirati suradnju kao i da ćemo iduće godine održati Dane Moskve u Zagrebu. Očekujemo i više događaja u kulturi, sportu, te razvijanje odnosa u turizmu"  dodao je Čerjomin.

Gradonačelnik Bandić podsjetio je da je prva suradnja između dva grada dogovorena još 2001. godine , te da je ona do danas uvelike napredovala, posebice u kulturi.

"Ima još prostora da se surađuje na području turizma, kulture, infrastrukture, ekologije", izjavio je Bandić.  Najavio je tako za jesen otkrivanje parka i biste hrvatskom svećeniku, teologu, piscu,  glazbeniku i političaru Juraju Križaniću u Moskvi, kao i posjet zagrebačke gospodarske delegacije tom gradu, te moguć  susret dva nogometna kluba, Dinamo Zagreb i Dinamo Moskva.

Bandić je  kazao da će delegacija Grada Moskve tijekom boravka u Zagrebu također posjetiti tvrtku  Končar kako bi se pokušalo vidjeti može li hrvatska tvrtka konkurirati u natječaju za nabavu tramvaja u Moskvi, te u tom kontekstu najavio i natječaj za 60 novih niskopodnih tramvaja u Zagrebu.

Jesenjin dobiva spomenik na Bundeku

Gradonačelnik Bandić i ministar Čerjomin poslijepodne će otkriti spomenik jednom od najvećih ruskih pjesnika Sergeju Jesenjinu (30. listopada 1895. - 28. prosinca 1925.) u Aleji pjesnika u parku Bundeku. Na spomeniku tom omiljenom ruskom poeti s tragičnom biografijom bit će natpis „Poklon Rusije prijateljskom narodu Hrvatske“.

U Hrvatskoj je ukupno još pet spomenika ruskim piscima i istaknutim ličnostima. Na otoku Braču 1914. godine postavljena je bista Lavu Tolstomu, a 2015. bista Fjodoru Dostojevskom. U Opatiji je 2013. otvorena bista Antonu Pavloviču Čehovu, a u Zagrebu 2016. bista ruskom pjesniku Aleksandru Puškinu i prvom svemirskom putniku Juriju Gagarinu.

Gradske vijesti - 2017.