clanak False

Otkrivena ploča s imenom Europskog trga

U samom centru grada, na dan 60. obljetnice potpisivanja Rimskog ugovora, otkrivena je i ploča s imenom Europskog trga.
25.03.2017.

U samom centru grada, u nazočnosti predstavnika stranih veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, gradonačelnik Milan Bandić, zajedno s veleposlanikom Europske komisije u RH Nj. E. Brankom Baričevićem, otkrio je danas i ploču s imenom Europskog trga.

Veleposlanik Europske komisije rekao je da se o ovoj ideji prvi puta razgovaralo s gradonačelnikom prije 3,5 godine, kada je Hrvatske ušla u Europsku uniju. Ovaj trg već neko vrijeme svi zovemo Europski trg, a danas taj naziv postaje i službeni na dan 60. obljetnice potpisivanja Rimskog ugovora, dodao je Branko Baričević, dodavši da mu je drago što Zagreb s ovim činom dodatno obogaćuje svoju europsku tradiciju.

Od Jelačić placa, preko Parka međunarodnog priznanja RH do Europskog trga, u 300-njak metara stala je cijela Hrvatska povijest, istaknuo je gradonačelnik. Ovaj prostor prije dvije godine nije bio adekvatan da se zove Europskim trgom, a sada nakon što je uređen može nositi taj naziv, dodao je gradonačelnik Bandić spomenuvši riječi Antuna Gustava Matoša - Za mene nema hrvatsko i europejsko, to je naravni elementarni spoj, nešto kao H2O. To su lice i naličje, hrvatsko europejstvo i europsko hrvatstvo.


Gradske vijesti - 2017.