clanak False

Početak radova na ogradi groblja Mirogoj / Obilazak Parka Grič

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, obišao je jutros gradsko groblje Mirogoj i Park Grič gdje su u tijeku radovi.
28.03.2017.


Rano jutros su započeli radovi na ogradi groblja Mirogoj uz Remetsku cestu za koju je Grad Zagreb osigurao 8,5 milijuna kuna.

Nedopustivo je da ograda na spomeniku kulture kakav je Mirogoj bude u ovakvome stanju, na licu mjesta je istaknuo gradonačelnik Bandić te je dodao da će obnova ograde u dužini od 730 metara biti gotova za godinu dana.

Marijan Hržić, arhitekt – projektant je istaknuo da se radi o ogradi i kolumbarijskome armiranobetonskom zidu koji će se s obje strane obložiti fasadnom opekom. S unutarnje strane će se izgraditi šetnica koja će se spajati s postojećim stazama groblja.

Na sjevernome dijelu je u pripremi projekt za novo polje sa 200 novih grobnica, a početak radova se očekuje u drugoj polovici godine, rekla je direktorica groblja Ljerka Ćosić te je nadodala da se projektira i polje s novim kazetama i kolumbarijskim zidom na saniranome klizištu Krematorija.


Park Grič

Nakon Mirogoja, gradonačelnik Bandić je na Gornjem gradu obišao arheološki park Grič na kome su u tijeku radovi 3. završne faze, čiji se završetak očekuje u kolovozu ove godine.

Kako se radi o arheološkome parku, njegovu matricu treba sačuvati, a o svakome kvadratnom centimetru i najsitnijem detalju moramo voditi računa, rekao je gradonačelnik Bandić.

Silvije Novak, pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika i kulture je istaknuo da je ovo izuzetno važan lokalitet za Grad Zagreb na čijem se potezu nalaze gradske zidine iz 13. st. izgrađene na temelju Zlatne bule. Na ovome su se mjestu nalazile Anžuvinska palača te srednjovjekovne kule čiji će se zidni ostatci rekonstruirat kako bi se taj dio parka što bolje prezentirao, rekao je pročelnik Novak.

U središnji dio parka će se smjestiti Rendićeva replika fontane, a u skladu s njegovom spomeničkom vrijednošću kao zaštićenog parka će se uvesti plinska rasvjeta te će se postaviti koševi za smeće, infoploče i 29 novih klupa, rekao je Marijan Hržić, autor projekta.

Gradske vijesti - 2017.