clanak False

Otvorena Dnevna bolnica za ovisnike

Gradonačelnik Milan Bandić danas je za ovisnike o internetu, videoigrama i kockanju u sklopu Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan, otvorio dnevnu bolnicu, prvu takvu ustanovu u Hrvatskoj.
10.04.2017.
Gradonačelnik Milan Bandić danas je za ovisnike o internetu, videoigrama i kockanju u sklopu Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan na Jankomiru otvorio dnevnu bolnicu, prvu takvu ustanovu u Hrvatskoj.

Živimo u stresnim i napornim vremenima, ljudi nekada jednostavno gube kontrolu i pucaju po šavovima. Ovisnost je bijeg od stvarnosti, a zbog ovisnosti su obiteljske strukture često nezdrave ili narušene. Dnevna bolnica koju danas otvaramo pomoći će tim ljudima da sami sebi pomognu, poručio je gradonačelnik Bandić.

Činjenica je da se internet uvukao u naše živote te da se sve više povlačimo u sebe i da se sve manje družimo. Na dalekome istoku, u Japanu i Koreji su čak zabilježeni smrtni slučajevi ovisnika o internetu i o društvenim mrežama. Mnogi ovisnici ne shvaćaju da su ovisni sve dok primjerice ne dožive probleme na poslu ili u braku jer ih internetske aktivnosti ugrožavaju u svim sferama života, rekao je Igor Filipčić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan i dodao kako se ovisnicima smatraju sve osobe koje na internetu provode više od pet sati dnevno, a pritom zanemaruju druge aktivnosti i obveze. Objasnio je, također, da dnevna bolnica nije tipična psihijatrijska institucija s krevetima u kojoj pacijenti cjelodnevno borave dok su na liječenju. Pacijenti dolaze ujutro i prijepodne provode u raznim terapijskim grupama s liječnicima, psiholozima ili socijalnim pedagozima. Uključeni su u programe modernog liječenja koji su dokazano učinkoviti za ove vrste ovisnosti. Prosječno liječenje s ovakvim terapijama traje od jednog do tri mjeseca.

Stručnjaci procjenjuju kako je u Hrvatskoj 11 % ovisnika, odnosno oko 400 000 osoba.

Gradske vijesti - 2017.