clanak False

Prosinac 2004.

19.04.2017.
 30. prosinca

Pušteno u promet dizalo kod Uspinjače

U nazočnosti zamjenika gradonačelnice Milana Bandića i direktora ZET-a Juliusa Pevaleka, 30. prosinca, pušteno je u promet dizalo namijenjeno osobama s invaliditetom locirano kod uspinjače u Tomićevoj ulici.

Riječ je o hidrauličkoj podiznoj platformi koja će olakšavati pristup uspinjači, a tako i Gornjemu gradu. Na gornjoj postaji uređena je kosina za olakšan ulazak u kabinu osobama u invalidskim kolicima.






30. prosinca

Kamen temeljac za vrtić u Malešnici

U društvu sa svojim zamjenikom Milanom Bandićem, gradonačelnica Vlasta Pavić položila je kamen temeljac za gradnju dječjeg vrtića u Malešnici koji bi trebao biti dovršen u kolovozu 2005.

U jednokatnici će se moći smjestiti oko 360 djece, odnosno 14 odgojnih grupa od kojih šest jasličkih i osam vrtićke dobi. U sklopu investicije od 20 milijuna kuna uredit će se i opremiti kuhinja i praonica, a, osim uređenog okoliša, predviđeno je i parkiralište za 14 automobila.




29. prosinca na Dubravkinom putu

Otkriven spomenik Miroslavu Krleži

U podnožju vrta kuće na Krležinom gvozdu gdje je Miroslav Krleža živio gotovo 30 godina, a u povodu godišnjice smrti, 29. prosinca, gradonačelnica Vlasta Pavić otkrila je skulpturu znamenitog hrvatskog književnika, rad akademske kiparice Marije Ujević Galetović.

Brončana skulptura visoka 235 cm krasit će Dubravkin put na inicijativu Muzeja grada Zagreba i uz potporu Gradskog ureda za kulturu.



28. prosinca, sjednice skupština u trgovačkim društvima

Novi Nadzorni odbor u Zagreb - filmu

Na sjednici Skupštine trgovačkog društva Zagreb – film d.o.o. održanoj 28. prosinca, donesene su odluke o razrješenju članova Nadzornog odbora i o izboru novih.

Na temelju Odluke o izmjeni Izjave Društva, koja je također donesena na današnjoj sjednici, broj članova Nadzornog odbora smanjen je sa sedam na tri od kojih je jedan član predstavnik radnika.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su Duško Ljuština, Stjepan Mikulić i predstavnik radnika.

Na zajedničkoj sjednici skupština trgovačkih društava povećan je koeficijent za direktora trgovačkog društva Zagreb film d.o.o sa 6,5 na 7,5.

Za projekt izrade i uvođenja sigurnosnog videonadzora u izložbenom prostoru, Umjetničkom je paviljonu odobrena financijska pomoć od 280 tisuća kuna, a u jednakim omjerima, uplate će izvršiti Gradska plinara i Zagrebačke ceste.

Zboru prebendara Prvostolne crkve Zagrebačke odobrena je financijska pomoć od 250 tisuća kuna za potrebe obnove, crkve sv. Dizme, kulturnog spomenika na razmeđu Nove vesi i Kaptola. Uplatu će izvršiti Robni terminali Zagreb.



23. prosinca, sjednica Skupštine trgovačkog društva Autobusni kolodvor

Smijenjen direktor Vjekoslav Karara

Na temelju revizijskog izvješća, na sjednici Skupštine trgovačkog društva Autobusni kolodvor, donesena je odluka o opozivu direktora Vjekoslava Karare.

Na istoj sjednici donesena je odluka o imenovanju Franje Žulja, dosadašnjeg rukovoditelja putničkog prometa za novog direktora.

Odluke stupaju na snagu 24. prosinca.




23. prosinca

Stanovi za 37 zagrebačkih obitelji

Veseli me da ususret Božiću i novoj godini možemo dodijeliti stanove s vjerom da će vam rješavanje toga pitanja omogućiti ljepši i bolji život. Ako bude onako kako mi to želimo na red će doći svi kojima je to potrebno – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić, 23. prosinca, u prigodi podjele rješenja o davanju stanova u najam za 37 zagrebačkih obitelji.

Željama da se u novim domovima odmah osjete «kao kod kuće» i u uručivanju rješenja, gradonačelnici su se pridružili njeni zamjenici Milan Bandić i Stipe Tojčić, načelnik u Odjelu za branitelje Miodrag Demo, te predsjednik Povjerenstva za davanje stanova u najam Ivo Jelušić.




23. prosinca

Gradonačelnica pustila u promet donji dio križanja Heinzelova – Radnička – Slavonska

Nakon što su za promet otvorena dva nova nadvožnjaka na Slavonskoj aveniji, gradonačelnica Vlasta Pavić sa suradnicima je obišla i puštanjem u funkciju semafora otvorila promet na donjem djelu križanja Heinzelova – Radnička – Slavonska.

Time se gotovo u cijelosti normalizirao promet križanjem i na obodnoj prometnoj mreži, a u sklopu treće faze radova do svibnja 2005., izgradit će se istočni kolnik Radničke ceste, od Velikogoričke do Slavonske, te zatvoriti otvoreno korito GOK-a južno od Slavonske, u dužini od 105 metara.



23. prosinca u Gradskom poglavarstvu

Druženje s predsjednicima udruga proisteklih iz domovinskog rata

U prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana, Odjel za branitelje i udruge branitelja Gradskog ureda za zdravstvo, organizirao je tradicionalno druženje s predsjednicima udruga proisteklih iz domovinskog rata.

Uz čestitke i izražavanje želje za još uspješnijom suradnjom, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić najavio je milijun kuna više za potrebe Udruga u sljedećoj godini.

Na pomoći i suradnji u ime udruga zahvalio je zamjenik predsjednika Saveza udruga obitelji nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica.

U ime Grada, na primanju su bili Miodrag Demo, načelnik u Odjelu za branitelje i pročelnik za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar.




22. prosinca u Starogradskoj vijećnici

Darovi za djecu poginulih hrvatskih novinara

U sklopu akcije Hrvatskog novinarskog društva i Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, treću godinu zaredom organizirano je prigodno druženje djecu Žarka Kaića, Tomislava Belavića, Gordana Lederera, Zdenka Purgara, Siniše Glavaševića i Ivana Marišića, novinara poginulih u Domovinskom ratu.

Pklon pakete športske opreme vrijedne tri tisuće kuna, bon trgovačke kuće Lantea u iznosu od dvije tisuće kuna, te bon za besplatni vikend najam skija za cijelu obitelj, dvjema Petrama, Niki, Stjepanu, Marku, Tamari, Mateju, Bojanu i Tinu uručio je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić u društvu s organizatorom akcije Božom Šimlešom i pročelnikom za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimirom Šostarom.



21. prosinca, 143. sjednica Gradskog poglavarstva

Prihvaćena Konačna lista reda prvenstva za davanje stanova u najam

Dan uoči zasjedanja Gradske skupštine na kojoj će glavna tema biti drugo čitanje Prijedloga proračuna za 2005., Poglavarstvo je razmatralo amandmane gradskih zastupnika i mjerodavnih gradskih tijela, te, među ostalim, i onaj zastupnika Marka Pušića za povećavanjem sredstava za dovršenje vrtića u Malešnici, na Jarunu i u Markuševcu. Predlaže se više sredstava i za dovršetak osnovnih škola Ivana Filipovića i Borovje.

Nakon opsežnog izlaganja pročelnice za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir, jednoglasno je prihvaćen Zaključak o kriterijima za raspodjelu sredstava spomeničke rente. Među ostalim, prihvaćeno je da se iz sredstava rente bespovratno financiraju radovi na objektima kulturnih dobara u iznosima od 25 do 100%. ovisno o vrsti radova, odnosno o stupnju zaštićenosti građevine, njenoj lokaciji, te o vrsti i opsežnosti radova.

Na sjednici je prihvaćena Konačna lista reda prvenstva za dodjelu stanova u najam, koja je objavljena na www1.zagreb.hr i u auli Gradskog poglavarstva, a zaključeno je i o davanju 37 stanova u najam, od kojih 11 znanstvenim, kulturnim i javnim djelatnicima, tri obiteljima hrvatskih branitelja u teškoj socijalnoj situaciji, 18 obiteljima u iznimno teškom socijalno – zdravstvenom položaju, te pet najmoprimcima stanova u povratu i onima koji imaju pravo na stan temeljem zakona i pravomoćnih sudskih presuda.

Prema najav i gradonačenice Vlaste Pavić, podjela rješenja o dodjeli stanova predviđena je za četvrtak, 23. prosinca.

Financijski rezultati poslovanja gradskih trgovačkih društava u privih devet mjeseci 2004. ukazuju na to da prihodi za 6,2% premašuju one iz prethodne godine, a rashodi su veći za 8,3%. Ukupna dobit iznosi 119 milijuna kuna, ili oko dva posto manje nego u istom razdoblju 2003. Gubitke bilježi devet društava.

Sjednica će se nastaviti u četvrtak.






Trg bana Jelačića, 20. prosinca -Veliki humanitarni koncert, potpora akciji Ne zaboravi me što se provodi na inicijativu Zaklade Biskup Josip Lang okupio je velik broj Zagrepčana koji su telefonskim pozivima pridonjeli da se prikupi više od milijun kuna za izgradnju doma za stare i nemoćne. Sredstva su se prikupljala i prodajom prigodih CD-a, a brojne osobe iz političkog i javnog života Grada i Države, istodobno su se javljali na otvorene linije. Gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić najavila je mogućnost da Grad Zagreb za te potrebe Zakladi daruje kuću u Dugom Selu u kojoj bi se moglo udomiti tridesetak starijih osoba.

Akcija traje do 15. siječnja.




20. prosinca u palači Dverce

Potpisan Aneks ugovora o zastupanju Grada Zagreba

Gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić i glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić potpisali su, 20. prosinca, u gradskoj palači Dverce, Aneks ugovora o zastupanju Grada Zagreba.

Prema Aneksu, s prvim danom siječnja sljedeće godine, umjesto Državnog odvjetništva, Grad Zagreb će u predmetima pred upravnim tijelima i pred Općinskim sudom u Zagrebu u izvanparničnim i zemljišnoknjižnim predmetima, te u ovršnim predmetima na temelju vjerodostojne isprave, zastupati njegovo ovlašteno tijelo.

Državno će odvjetništvo, odnosno, Županijsko i Općinsko odvjetništvo i dalje zastupati Grad Zagreb u stečajnim i parničnim postupcima, a na zahtjev Grada, pružati će stručnu – pravnu pomoć iz područja imovisnko – pravnih odnosa.




20. prosinca, sjednice skupština u trgovačkim društvima

Vinko Brešan novi direktor Zagreb filma/2005. na ulicama 26 novih autobusa

Na sjednicama skupština u trgovačkim društvima, 20. prosinca, apsolvirani su i zadnji poslovni planovi društava u vlasništvu grada. Izjavio je to, na press konferenciji, predsjednik skupština i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, najavivši još jednu sjednicu za sljedeći tjedan.

Trgovačko društvo Sljeme – Medvednica planira rekonstrukciju i opremanje Doma izviđača, nabavku opreme za skijaške staze, kupnju kombi – busa za prijevoz djelatnika, te nabavku opreme za druge objekte. Sve to uz planiranu investiciju od 31 milijun kuna, uglavnom tuđih sredstava. Broj zaposlenih neće se mijenjati.

Vodoopskrba i odvodnja također ne planira nova zapošljavanja, a s 239 milijuna kuna isfinancirat će program gradnje i uređaja, nabaviti opremu, te među ostalim, obaviti pripremne radnje za izgradnju poslovnog objekta u Folnegovićevoj 1.

Zagrebačke će ceste zaposliti šest novih djelatnika, a uz investiciju od 14 milijuna kuna planiraju nabaviti 11 kamiona, strojeva i ostale opreme. Direktoru toga društva na sjednici je dana suglasnost za oglašavanje prodaje asfaltne baze u Velikoj Gorici.

Donošenje Plana poslovanja za trgovačko društvo Zagreb film, odgođeno je za sljedeću sjednicu, a s obzirom na razrješenje dužnosti direktora Damira Beloševića i imenovanja Vinka Brešana s danom 21. prosincem, Plan poslovanja za 2005. predložit će nova Uprava.

Zagrebačka veletržnica planira zaposliti dva nov a djelatnika, a osim nabavke opreme, uz investiciju od 113 milijuna kuna počet će izgradnja nove veletržnice.

ZET planira povećanje zaposlenih za 53 djelatnika. U prihvaćenom Planu poslovanja stoji da se planira povećanje prihoda za 6,7%, rashodi bi se povećali za 6,5%, a dobit bi bila nula. U sklopu obnove voznog parka planira se nabavka 26 novih autobusa, specijalnih i ostalih vozila, uvođenje sustava praćenja i upravljanja prometom i sustava naplate prijevoza, rekonstrukcija remize Trešnjevka i obnova tramvajskog podsustava u sklopu koje u svibnju 2005. možemo očekivati prvi niskopodni tramvaj iz domaćeg konzorcija.



Od 18. do 23. prosinca na Trgu bana Jelačića

Dar pod svaki bor

Od subote, 18.prosinca, do četvrtka 23. prosinca, Zagrepčani će ispod bora na Trgu bana Jelačića moći ostavljati darove za djecu do 18 godina, a koja su smještena u obiteljima udomitelja.

Humanitarnu akciju pod nazivom Dar pod svaki bor, organizirao je Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.




18. prosinca, obilazak Gradske četvrti Donji grad

Za dvije godine Branimirova do Heinzelove

Uređivanje prolaza i krovišta u Oktogonu, obnova trga oko Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dovršetak obnove Moderne galerije, uređenje školske dvorane u Krajiškoj, rekonstrukcija OŠ J.J.Strossmayera, te najava produžetka Branimirove ulice i obnove kamenog postolja Strossmayerova kipa, samo su neke aktualnosti iz gradske četvrti Donji Grad, u što su se, u redovitom subotnjem obilasku, uvjerili i gradski oci predvođeni zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem.

Kako se čulo, tijek om iduće dvije godine Branimirova ulica trebala bi se produžiti do Heinzelove. U sklopu prve faze produžila bi se na dionici od od Avenije Marina Držića do Ul. Crvenog križa, a druga bi faza obuhvatila izgradnju Branimirove od Ul. Crvenog križa do Heinzelove.

Na Trgu J.J. Strossmayera najavljena je skorašnja obnova kamenoga postolja spomenika, u sklopu koje je planirano uređenje okoliša i pješačkih staza. Radovi bi, rečeno je, trebali biti dovršeni do travnja 2005., što će se dobro uklopiti u obilježavanje 180. obljetnice rođenja i stoljeća koliko je prošlo od smrti J.J. Strossmayera.


Od 17. prosinca

Isplata božićnice i pomoći umirovljenicima

Isplata božićnice i pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec prosinac 2004., započinje preko Hrvatske pošte u petak, 17. prosinca 2004.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 17. do 30. prosinca 2004.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 8/03.), pravo na novčanu pomoć, od 1. listopada 2003., ostvaruju i oni umirovljenici koji su mirovinu ostvarili izvan Republike Hrvatske, prebivalište imaju u Gradu Zagrebu i visina mirovine i mirovine i ukupnog prihoda jednak je ili manji od 1.210,00 kn, a predali su zahtjev, te potpisali Izjavu o ukupnim prihodima Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Početak i način isplate isti je kao i za umirovljenike čija je mirovina ostvarena u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 31. prosinca 2004. do 8. siječnja 2005., može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.
Napomena: opunomoćene osobe mogu podići pomoć u FINI samo na temelju punomoći ovjerene kod javnog bilježnika.

Nakon 8. siječnja 2005. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec prosinac biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.12.2003. godine, potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev opravdanog razloga (nepokretne osobe, bolesne i sl.). Navedene osobe mogu se javiti u prosto rije Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 6100-923.




14. prosinca

Otvorenje Jurjevske

Nakon petomjesečnih radova na sanaciji kanalizacije, cjevovoda vodoopskrbe, te prijekopa i asfalta na kolniku, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, u pratnji suradnika i novinara, obišao je, 14. prosinca, novouređenu Jurjevsku.

Kako se čulo, zbog radova koji su se odvijali na gotovo cijeloj širini prometnice, neko je vrijeme njome onemogućen promet, a u sklopu investicije vrijedne 17,5 milijuna kuna, ovih se dana dovršava uređenje pješačkih hodnika.



14. prosinca, zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić u redovnom obilasku raskrižja Slavonska – Radnička

Gotovi nadvožnjaci na Slavonskoj/u završnoj fazi veći dio prometnica u donjoj razini

U sedam mjeseci koliko traje rekonstrukcija raskrižja Radnička – Slavonska – Heinzelova, u cijelosti su izvedeni nadvožnjaci na Slavonskoj. Istodobno, u zoni raskrižja postavljene su nove komunalne instalacije, a u završnoj je fazi i veći dio prometnica u donjoj razini objekta

Čulo se to, 14. prosinca, u redovit om radnom obilasku gradilišta zamjenika gradonačelnice Stipe Tojčića, koji je izrazio zadovoljstvo zbog kvalitete i rekordnog roka izvođenja radova.

U okviru treće faze koja tek slijedi, zatvorit će se otvoreno korito GOK-a, južno od Slavonske avenije, u duljini od 105 metara, te izgradnja istočnog kolnika Radničke, od Velikogoričke do Slavonske.



13. prosinca, 142. sjednica Gradskog poglavarstva

Sljedeće godine pet vrtića, pet škola i šest školskih športskih dvorana

Na sjednici Gradskog poglavarstva održanoj 13. prosinca, razmatrano je, i prihvaćeno Izvješće o rezultatima provođenja prethodne javne rasprave za drugo čitanje Prijedloga proračuna, Prijedloga odluke o izvršavanju proračuna, Projekcije proračuna za razdoblje od 2005. do 2007. s prijedlozima programa po djelatnostima.

U dijelu Izmjena i dopuna Programa gradnje i uređenja objekata, Poglavarstvo se suglasilo da će se sljedeće godine početi i dovršiti gradnja pet vrtića (Malešnica, Jarun, Markuševec, Selčina i Remetinec), pet osnovnih škola (Borovje, Sesvetska Sela, Brezovica, Čulinec, Špansko – Oranice) i šest školskih športskih dvorana.

Da bi se to doista i realiziralo, formirat će se, zaključeno je, tijelo kojim će rukovoditi zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, a koje će koordinirati poslove između mjerodavnih ureda, zavoda i službi.



13. prosinca, sjednice skupština u trgovačkim društvima

Analiza poslovanja Autobusnog kolodvora

Gradski ured za gospodarstvo uputit će zahtjev revizijskoj tvrtki Zagreb d.o.o. koja obavlja reviziju financijskih izvješća trgovačkih društava za 2004. da načini prethodno izvješće za Autobusni kolodvor.

Istodobno, Ured će analizirati poslovanje toga trgovačkog društva od 2000. do danas, sa posebnim osvrtom na plan zapošljavanja i izvršenim zapošljavanjem, te će uputiti zahtjev Nadzornom odboru da se očituje o Rebalansu za 2004. i Planu poslovanja za 2005.

Objavio je to predsjednik skupština u trgovačkim društvima i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, 13. prosinca, na press konferenciji nakon sjednica, spomenuvši i to da nije prošao prijedlog člana Skupštine Autobusnog kolodvora Tomislava Jelića za razrješenjem direktora Društva.

Jednako je odlučeno i o prijedlogu za smjenom direktora Jaruna. Na sjednici je prihvaćen Plan poslovanja toga društva za 2005., a u vezi s aktualnom problematikom vađenja lokvanja sa Regatne staze, zaključeno je da će se uputiti požurnica mjerodavnim državnim institucijama za hitnim rješavanjem toga predmeta.

Istoga dana održane su sjednice Gradskih grobalja, Zagrebparkinga, Zoološkog vrta i Zrinjevca, a na zajedničkoj sjednici prihvaćene su molbe humanitarnih i neprofitnih udruga da im se, bez naknade, ustupi prostor na Zagrebačkom velesajmu za vrijeme održavanja Božićnog sajma.

Među ostalim, trgovačkom društvu Zagrebparking odobreno da Gradu Omišu donira pauk vozilo sa specija lnom dizalicom nabavljeno prije 13 godina.




2. prosinca u Gradskom poglavarstvu

Potpisan Ugovor o provedbi projekta Lokalni projekti razvoja - poduzetnik

Stavivši potpise na ugovor, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić, Tea Martinčić, članica Uprave Zagrebačke banke, Ivan Gerovac, član Uprave Privredne banke i Boris Centner, član Uprave Erste & Steiermärkische banke, ostvarili su pretpostavke za početak provedbe Projekta Lokalni projekti razvoja – poduzetnik za 2004.

Riječ je o novom ugovoru na temelju kojega će se poduzetnicima plasirati krediti po još povoljnijim uvjetima, uz kamatnu stopu od oko 6% godišnje. Pritom će Grad Zagreb i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva subvencionirati kamatu u jednakim omjerima, ovisno o pojedinim projektima, odnosno ciljanim skupinama poduzetnika. Subvencije se kreću od dva posto za projekte Poduzetnik, Socijalne usluge i Branitelji , do četiri posto, sa koliko će subvencionirati projekte Poduzetništvo žena, Poduzetništvo mladih i Nove tehnolog ije.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sudjelovat će u subvencioniranju kamate sa 2% za poduzetnike branitelje, a planirani kreditni fond koji osiguravaju poslovne banke iznosi 270 milijuna kuna. Planirana obveza Grada iznosi 3,6 milijuna kuna.

Kako se čulo, dosadašnje poticajne mjere za poduzetnike postigle su zadovoljavajuće rezultate. Od 997 zaprimljenih zahtjeva zaprimljenih u gradu Zagrebu, 821 ih je ocijenjeno pozitivno, a preko poslovnih banaka odobreno je 544 kredit a u ukupnom izosu 425 milijuna kuna.

Poduzetnici kojima su odobreni krediti zapošljavaju 3.836 radnika, a realizacijom investicijskih projekata planirano je zapošljavanje novih 1.887 radnika.




6. prosinca, sjednice skupština u trgovačkim društvima

Prihvaćeni poslovni planovi za AGM, Čistoću, Vladimir Nazor, Tržnice Zagreb, GSKG i ZGOS

Na sjednicama skupština u trgovačkim društvima, 6. prosinca, prihvaćeni su planovi poslovanja šest trgovačkih društava, a do kraja godine, prema riječima predsjednika skupština i pročelnika za gospodarstvo Ladislava Prežigala, na dnevnom će se redu naći i sva preostala društva.

AGM sljedeće godine planira prihode veće za 1,4%, odnosno, 14.351.000,00 kuna i dobit od 121.450,00 kuna. U planu što ga je prihvatila Skupština toga društva sljedeće će se godine zaposliti četiri nova djelatnika, a, uz investiciju od 581.000,00 kuna, AGM će, među ostalim, kupiti preostali dio poslovnog prostora u Gundulićevoj

Čistoća , Vladimir Nazor, Tržnice Zagreb, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo i ZGOS neće povećavati broj zaposlenih, svi planiraju poslovanje s dobiti, a najveće investicije planira Čistoća i to 20.798.000,00 kuna. Iz tih će se sredsta ulagati u građevinske objekte kao što su komunalne baze, reciklažna dvorište, prijemno – otpremna zona Jakuševec i dr.




Iz Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

5. prosinca, Međunarodni dan volontera

«Volonterski rad je neplaćeni, slobodno izabrani rad koji se obavlja u okviru organiziranih okolnosti, u korist drugih i/ili društva, a osobe koje koje izvršavaju te zadatke ne ovise o njima za vlastito uzdržavanje.»

Uloga koju neprofitni sektor ima u demokratskom društvu je golema, on je savijest društva, prostor za kreativna riješenja, brze prilagodbe i sektor koji najviše koristi zapostavljene snage. Srž i najača snaga neprofitnog sektora čine udruge i volonteri. Oni čine velike, nevjerojatne stvari. Oni su nemjerljiva snaga svakog društva i samo ono društvo koje zna cijeniti svoje volontere i volonterski rad, društvo je koje zaslužuje napredak i boljitak za svoje građane.

Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, Dan je kada bismo trebali odati priznanje i pohvaliti svakog volontera, svaku, pa i najmanju akciju. No, to svakako, nije jedini dan kad bismo morali znati da postoje oni nesebični, požrtvovni ljudi koji nečujno, nevidljivo i često daleko od javnosti čine VELIKA DJELA.

Grad Zagreb već je 2001. godine izrađenim programom pod nazivom «Organizacija i razvoj volontiranja u Gradu Zagrebu» pokazao koliko cijeni važnost civilnog društva, neprofitnih organizacija i volonterskog rada.

U cilju jačanja neprofitnog sektora, a još više odavanja priznanja volonterima, uoči njihovog Dana, Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb svečano je obilježio Međunarodni dan volontera, svečanošću pod nazivom: «Bal volontera» koja je održana u četvrtak, 02.12.2004. u klubu «Tvornica», Šubićeva 2. Tom su prigodom udruge te njihovi volonteri predstavili svoj volonterski rad i u ugodnom društvu proslavili svoj dan.
POPIS UDRUGA - Klub «Tvornica», 02.12.2004., 19.00 sati

1. Udruga Zagrebački bokci
2. Klub liječenih alkoholičara Izvor
3. Udruga «Let»
4. Hrvatsko debatno društvo
5. Matica hrvatskih umirovljenika Grada Zagreba
6. Društvo distrofičara Zagreb
7. Stolnoteniski klub «Stenjevec - Jeger»
8. Udruga «Prisutnost»
9. Izviđička družba
10. Udruga IGRA – za pružanje rehabilitacijsko edukacijske i psihološke
pomoći
11. Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Grada Zagreba
12. Udr uga «Krila» – terapijsko jahanje
13. Gradsko društvo Crvenog križa
14. Klub za starije osobe Trnje
15. Društvo invalida cerebralne i dječje paralize
16. «OZANA» - udruga sa socijalno humanitarnim ciljevima
17. Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet

18. Katolička udruga «Kap dobrote «
19. Hrvatska udruga socijalnih pedagoga
20. Humanitarna mreža Hrvatske
21. Caritas Nadbiskupije Zagrebačke
22. Udruga slijepih Zagreb
23. Centar za kreativni rad
24. «Poticaj» Udruga za poticanje kvalitetnog razvoja djece i mladih
25. Taekwondo klub «Jastreb»
26. Sindikat umirovljenika Hrvatske – Povjereništvo za Grad Zagreb
27. Udrug a «Plavi telefon»
28. Društvo nezaposlenih Zagreb
29. Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba
30. Sportsko društvo gluhih «Silent»
31. Udruga za prevenciju prekomjerne težine
32. Udruga za pomoć oboljelima od poremećaja u prehrani «NADA»
33. Hrvatska udruga prijatelja hospicija
34. DEBRA- Hrvatsko društvo za buloznu epidermolizu
35. Centar za promicanje univerzalnih vrijednosti i kvalitete življenja ISSA
36. Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara 37. Centar za pomoć trudnicama «Djetešce na sunašce»
38. Zagrebačko dijabetičko društvo
39. «Krijesnica» - udruga roditelja djece oboljele od soliodnih tumora
40. Hrvatsko društvo za osteoporozu
41. Udruga za razvijanje komunikacijskih i kreativnih vještina kod djece i odraslih «Potencijal»
42. Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Zagreba
43. Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba
44. Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba i Zagrebačke županije
45. Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada
Zagreba
46. Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba
47. Savez izviđača Grada Zagreba



3. prosinca u palači Dverce

Primanje dobrodošlice novom predsjedniku Udruge sudaca Hrvatske

U društvu sa zamjenikom Stipom Tojčićem, gradonačelnica Vlasta Pavić primila je, 3. prosinca, sudionike Izvanrednog zbora Udruge hrvatskih sudaca, na kojoj je toga dana, u Starogradskoj vijećnici, za novoga predsjednika izabran Đuro Sessa, predsjednik Općinskog suda u Zagrebu.

Primanje u palači Dverce bilo je, među ostalim, svojevrsni oproštaj od dosadašnjeg predsjednika Vladimira Gredelja, koji je izabran za počasnog predsjednika, te dobrodošlica novoizabranom čelnom čovjeku te renomirane Udruge.



3. prosinca u Dubrovniku

Gradonačelnica Zagreba na 33. općoj skupštini europskih olimpijskih odbora

U pratnji predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić sudjeluje, 3. prosinca, na otvaranju 33. opće skupštine europskih olimpijskih odbora u Dubrovniku, gdje će predstavnici gradova kandidata: Pariza, New Yorka, Moskve, Londona i Madrida održati prezentacije kandidatura za Olimpijske igre 2012.

Na otvaranju Opće skupštine gradonačelnica će se susresti s predsjednikom Međunarodnoga olimpijskog odbora Jacquesom Roggeom te s gradonačelnicima gradova New Yorka i Madrida.





Blagdanski ugođaj u Zagrebu

Bor na Trgu bana Jelačića, Starčevićevu trgu, Trgu Stjepana Radića, Trgu žrtava Fašizma, na Meštrovićevu i Posusedskom trgu, u središtima gradskih četvrti...

Iz dana u dan, Zagreb sve više odiše božićnim ugođajem. Njegovo uređivanje počelo je sredinom studenoga, a u punom će sjaju bljesnuti do nedjelje, 5. prosinca, dan uoči dolaska Svetoga Nikole.

Ove godine, bor je prvi puta postavljen na kružnome toku Petretićevog trga, a drugu godinu zaredom krasi i Kvaternikov trg.

U ukrašavanje Zagreba u povodu nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana utrošeno je 2,2 milijuna kuna, a skidanje dekoracije predviđeno je do 15. siječnja.



2. prosinca, 140. sjednica Gradskog poglavarstva

Tri urbanistička plana upućena u javnu raspravu

Na 140. sjednici, Poglavarstvo je uputilo na javnu raspravu prijedloge odluka za tri urbanistička plana : za područje omeđeno ulicama Ljudevita Posavskog – Zavrticom – Branimirovom i Crvenog križa, za uređenje Savske Opatovine i naselja Vrbani III.

Javna rasprava o Prijedlogu odluke o donošenju urbanističkog plana uređenja LJ. Posavskog – Zavrtnica – Branimirova – Crvenog križa, trajat će od 13. prosinca do 11. siječnja. U to vrijeme, Prijedlog odluke izložit će se na javni uvid u prostorijama Drugog područnog ureda Medveščak u Draškovićevoj 15, gdje će biti i javno izlaganje 20. prosinca u 18,00 sati.

U istom će periodu trajati i javna rasprava za plan Vrbani III. Javni uvid bit će moguć u prostorijama Područnog ureda Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 2, a javno izlaganje počet će 21. prosinca u 18,00 sati.

Dva dana duže, točnije, od 13. prosinca do 13. siječnja, trajati će javna rasprava o Prijedlogu odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Savska Opatovina. Javni uvid organizirat će se u Područnom uredu Susedgrad, Sigetje 2, a javno izlaganje o Prijedlogu, na istome će se mjestu održati 20. prosinca s početkom u 17,00 sati.

U nastavku sjednice zaključeno je da će se Grad Zagreb prijaviti na javni poziv za Projekt Nove tehnologije za 2004. godinu, donesen je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o radnom vremenu prodavaonica i drugih oblika trgovina na malo, te donesen zaključak o provedbi Odluke o spomeničk oj renti.

Na sjednici su razmotreni i zadnji prigovori, njih 133, od ukupno 333 koliko ih je pristiglo nakon objave Prijedloga liste reda prvenstva za davanje stanova u najam. Usvojeno ih je 12, djelomično usvojeno 14, odbijeno njih 81, te odbačeno šest.




OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA INVALIDA I DANA URIHO-a


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana invalida i proslave Dana URIHO – a, Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem, dana 01.12.2004. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je prigodna svečanost u tri segmenta.

U radnom dijelu svečanosti, Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Zagreba organiziralo je okrugli stol na temu «Zapošljavanje osoba s invaliditetom» na kojem su same osobe s invaliditetom ukazale na svoje primjere zapošljavanja i probleme nezaposlenosti.

Ogledni i zabavni dio ove manifestacije uključio je izložbu radova ustanova i udruga te humanitarni koncert na kojem su uz eminentne umjetnike hrvatske glazbene scene sudjelovale i glazbene i plesne skupine raznih ustanova koje surađuju s URIHO-om.

Cjelokupnu svečanost organizirao je URIHO, Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Zajednica saveza za osobe s invaliditetom Hrvatske - SOIH.