clanak False

Humanitarna pomoć

14.02.2024.

Zakonom o humanitarnoj pomoći uređuju se uvjeti i način prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći u Republici Hrvatskoj, prava i obveze organizatora prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći te nadzor nad humanitarnom pomoći.
 
Novi Zakon o humanitarnoj pomoći ("Narodne novine", broj: 156/23 ; u daljnjem tekstu: Zakon) stupio je na snagu 1. siječnja 2024. godine. Provedbeni propisi vezani za Zakon objavljeni su u „Narodnim novinama“, broj: 14/24, a stupili su na snagu 8. veljače 2024. godine.

Prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći poduzima se u svrhu osiguravanja: zaštite života, zaštite fizičkog i mentalnog zdravlja, hrane, prehrambenih artikala, higijenskih potrepština, odjeće i obuće, stanovanja, uvjeta odgoja i obrazovanja, pomoći u nabavi, obnovi, izgradnji i opremanju stambenih, javnih i drugih objekata, prijevoza pomoći i njezine dostupnosti, pomoći za umanjivanje posljedica nesreća, velikih nesreća i katastrofa na imovini fizičkih osoba te ublažavanja ili sprječavanja mogućih uzroka socijalne isključenosti.
Humanitarna pomoć prikuplja se i pruža kao:

  • stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći ili
  • organiziranje humanitarne akcije.

 
Zakon jasno definira pojmove korisnika humanitarne pomoći, organizatora prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći, stalnog prikupljača humanitarne pomoći, organizatora humanitarne akcije i slično.
 
Prikupljanje humanitarne pomoći može se organizirati putem humanitarnog telefonskog broja, sportskim i kulturnim događajima, prikupljanjem pomoći na javnim mjestima drugim aktivnostima kojima se na nedvojben način prikuplja humanitarna pomoć za unaprijed definirane korisnike ili skupine korisnika, uz uvjete propisane Zakonom i posebnim propisima,
Humanitarna pomoć za korisnika je besplatna i ne može se nasljeđivati.
 

Za ORGANIZATORE prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći čije je sjedište odnosno prebivalište na području grada Zagreba nadležan je:
GRADSKI URED ZA SOCIJALNU ZAŠTITU, ZDRAVSTVO, BRANITELJE I OSOBE S INVALIDITETOM
Kontakt:Nova cesta 1, Zagreb, Tel:  6101 832 ili 6101 826, Fax: 01 6101 803