clanak False

Ljubica Matijević Vrsaljko "Zagrepčanka godine"

Na prigodnoj svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Skupštine Davor Bernardić uručili su Nagradu Zagrepčanka godine odvjetnici Ljubici Matijević Vrsaljko
08.03.2012.

 (Hina) - Nagradu "Zagrepčanka godine" koja se sastoji od priznanja i 50 tisuća kuna uručili su danas odvjetnici Ljubici Matijević Vrsaljko gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić.


Nagrada za izniman doprinos u praktičnom i teorijskom radu na afirmaciji žena u društvu, posebno uspješno djelovanje na promociji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova u okviru ljudskih prava i značajne rezultate u podizanju kvalitete života žena u Zagrebu dodijeljena je na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici.


Čestitajući Matijević Vrsaljko na nagradi, Davor Bernardić je rekao da ju je zaslužila svojim ukupnim dosadašnjim radom, pogotovo u sferi zaštite djece, radeći svoj posao odgovorno i predano.

"Nagradom i titulom 'Zagrepčanka godine' želimo odati priznanje ženama koje su našem gradu svojim djelovanjem unaprijedile položaj žena i doprinijele razumijevanju tog položaja u široj javnosti", kazao je.

Ističući da je nakon stoljetne borbe za ravnopravnost danas sve više žena na odgovornim rukovodećim mjestima u politici, gospodarstvu i u javnom sektoru, Bernardić je upozorio kao je to daleko od toga da bi bili zadovoljni.

"I u ovoj Gradskoj skupštini žene čine jedva trećinu, kad i uspiju u karijeri na istom radnom mjestu za oko 20 posto su manje plaćene od muškaraca, a čak 85 posto slučajeva diskriminacije odnosi se na žene", istaknuo je Bernardić.

Zagrebački gradonačelnik Bandić naglasio je kako 20 godina rada Ljubice Matijević Vrsaljko na zaštiti ljudskog dostojanstva, zaštiti prava djece i žena te suzbijanju nasilja dovoljan razlog za nagradu "Zagrepčanka godine".

Zahvalivši na nagradi Matijević Vrsaljko rekla je kako je njezin rad u posljednjih 20 godina neodvojivo isprepleten sa sudbinama mnogih žena koje su također zaslužne za ovu nagradu.

"Nagradu primam s ljubavlju i zahvalnošću za sve moje stranke koje su napuštale nasilne zajednice u vrijeme kada nije bilo nikakvog normativnog okvira i koje su svoju i sudbinu svoje djece dale u ruke jedne 'klinke' u poslu", rekla je u upozorivši i na početno nerazumjevanje pojedinih institucija prema zlostavljanim ženama. "Ta nagrada je za sve one koje su me pratili, ali i za sve one koji su me vrijeđali i ponižavali ili ignorirali", kazala je.

Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko bila je prva pravobraniteljica za djecu, a od 1992. do 2003. besplatno je zastupala žene i djecu žrtve nasilja pred sudovima i centrima za socijalnu skrb kao jedina odvjetnica Autonomne ženske kuće, prvog skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Tada još nije bilo normativnog okvira za sankcioniranje nasilja u obitelji pa je javno upozoravala na taj propust i potrebu kažnjavanja počinitelja s izricanjem mjera kojima bi se sprečavalo daljnje nasilje.

Dugogodišnjim angažmanom, uz potporu ženskih udruga, uspjela je senzibilizirati hrvatsku javnost da se zaštite prava žrtava pa je 2003. prvi put donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, a Matijević Vrsaljko je bila predsjednica radne grupe za njegovu izradu. Voditeljica je pravnog tima udruge B.a.B.e. te sudjeluje u izradi i provedbi niza projekata kojima se promiču sva, a posebno ženska ljudska prava.


Gradske vijesti - 2012.