clanak False

Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš

20.04.2012.

 Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, najavio je aktivnosti kojima će se grad sutra, u subotu 21. travnja, uključiti u međunarodnu akciju Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš, koja se, u povodu 22. travnja Dana planeta Zemlje, u Hrvatskoj održava prvi put, a koju je pismom namjere podupro Grad Zagreb. Slogan misli globalno – djeluj lokalno jasno govori o svrsi ove akcije, u kojoj sudjeluje 91 država diljem svijeta, a to je mobilizirati građane da, jednodnevnom akcijom prikupljanja odbačenog otpada, učine dobroga za svoj grad i planet Zemlju. Zelena čistka provodi se u sklopu globalnog projekta World Cleanup 2012 - Let's do it, i u njemu sudjeluje 60 gradova u RH.

Nitko ne može riješiti problem otpada osim nas koji ga stvaramo – rekao je gradonačelnik Bandić, naglasivši da se u Zagrebu unatrag 12 godina puno učinilo u segmentu gospodarenja otpadom. Spomenuo je sanirano odlagalište Jakuševec i pročistač otpadnih voda, te dodao da nedostaje još postrojenje za termičku obradu otpada, kao projekt koji će se rješavati zajedno s Vladom.

Međutim, zaključio je, izgradnja ekološke infrastrukture bez izgradnje ekološke svijesti ne može dati puno rezultata. Upravo iz tog razloga potrebne su ovakve akcije i zato zahvaljujem organizatorima i volonterima koji će se uključiti i sutra prikupljati otpad odbačen u okoliš.

Akcija će se provoditi od 9. do 14 sati na 21 gradskoj lokaciji, a očekuje se sakupiti oko 2750 tona otpada.

U 9,00 sati, na raskrižju Branimirove i III Retkovca Akciji će se pridružiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji će nakon toga, u 10,30 sati na Cvjetnome trgu, također u povodu Dana planeta Zemlje podržati i Akciju Green City Projecta s temom energetska učinkovitost.