clanak False

Gradonačelnik o Akciji Zelena čistka

19.04.2017.

Grad Zagreb spremno se uključuje u akciju „Zelena čistka“, koja se prvi puta organizira u Republici Hrvatskoj, a koja će se održati 21. travnja 2012. (u subotu), od 09.00 do 14.00 sati.

Svrha je akcije mobilizirati sve građane da, simboličnom akcijom prikupljanja otpada odbačenog u okoliš, učine nešto dobro za planet Zemlju, odnosno za okoliš u svojoj neposrednoj blizini.

Slogan „misli globalno – djeluj lokalno“ vrlo se dobro uklapa u akciju „Zelena čistka – Jedan dan za čisti okoliš“! Poznato je da je otpad jedan od gorućih problema zaštite okoliša diljem svijeta pa tako i u Gradu Zagrebu. Svakim danom proizvodimo sve više i više otpada, a mnogi ga neodgovorno, ili neoprezno, odbacuju i u okoliš. Akcijom „Zelena čistka“ brojni će naši sugrađani dokazati da se samo osobnim angažmanom, kao pojedinci ili organizirano u zajednicama, školama, vrtićima, tvrtkama, može unaprijediti stanje našeg okoliša te podići kvalitetu života u Gradu.

Grad Zagreb svaki put podupire ovakve akcije koje doprinose boljem životu u Gradu, a naročito raduje što su interes za akciju pokazali brojni građani – volonteri. To ipak govori da su naši sugrađani okolišno osviješteni i da im je stalo da njihov Grad bude ljepši i uredniji.

Tijek akcije: 

Sama akcija provodit će se na više lokacija u centru grada i na njegovoj periferiji: 

• na mjestima gdje su pojedinci neodgovorno odbacili sitni otpad prikupljat će ga ručno volonteri (17 lokacija), 

• na mjestima gdje su nedozvoljeno odložene znatne količine otpada skupljat će ga Čistoća i MORH sa svojom mehanizacijom (4 lokacije).

Očekujemo da ćemo zajedničkim snagama, u jednom danu skupiti oko 2750 tona otpada.

Inače, prigodno je prisjetiti se da je Grad Zagreb još 1988. godine počeo s odvojenim prikupljanjem nekih vrsta otpada, a danas su ti, kao i mnogi drugi slični projekti, u Zagrebu uobičajeni i vrlo dobro prihvaćeni od strane građana Grada Zagreba. Težnja Grada Zagreba oduvijek je bio sustav gospodarenja otpadom koji podrazumijeva sprječavanje i smanjivanje nastajanja otpada i njegovog štetnog utjecaja na okoliš te postupanje s otpadom po gospodarskim načelima kakav je saživio u zemljama EU-a i kakav je primjeren Gradu Zagrebu.

Unatoč 98% pokrivenosti Grada, odnosno uključenosti u redovan odvoz komunalnog otpada (3 do 6 puta tjedno) još uvijek redovno godišnje očistimo oko 600 divljih odlagališta. Ta divlja odlagališta, nažalost, ponovo niču kao „gljive poslije kiše“, unatoč tome što se glomazni otpad organizirano i besplatno odvozi dva puta godišnje.

Zbog svega toga posebno nas raduju akcije kao što je ova („Zelena čistka“), jer bude optimizam i vjeru da će neodgovornih pojedinaca biti sve manje i da će pobijediti oni kojima je ljepši i čistiji Zagreb na srcu.

Važno je istaknuti da se akcija „Zelena čistka“ održava gotovo na sam Dan planeta Zemlje – kojega svake godine obilježavamo (okolišno svjesni građani) 22. travnja – koji se ove godine održava pod sloganom „Mobilizirajmo Planet“. Tako je i Grad Zagreb mobilizirao sve svoje snage: u akciju „Zelena čistka“ uključit će se (pozvani su) svi gradski djelatnici, a akcija će se provoditi i po svim školama i dječjim vrtićima (u vrijeme kad to njima odgovara). Pozdravljamo i sve medije koji su se uključili i dali svoj doprinos održavanju akcije.



Inače, akcija „Zelena čistka“ provodi se u okviru globalnog projekta „World Cleanup 2012 - Let´s do it“ (Svjetsko čišćenje 2012.(Čišćenja svijeta 2012. – Učinimo to!/Idemo to napraviti!/Hajdemo!), a Grad Zagreb prepoznao je ovu akciju kao važan korak u promjeni odnosa svih građana prema otpadu, obzirom da je otpad jedan od ključnih problema moderne civilizacije i rezultat načina života Podupiranjem kampanje želimo omogućiti, a i potaknuti aktivno uključivanje građana u rješavanje problema u vezi s očuvanjem okoliša i prirode.

Zato još jednom upućujem poziv svima koji žele biti dio akcije za ljepši, čišći Zagreb i zdraviji okoliš da dođu i uključe se u akciju čišćenja i uklanjanja otpada i svojim doprinosom budu sastavni dio kampanje ove nacionalne i svjetske kampanje.