clanak False

Prijedlog prostornog rješenja željezničkog čvora

18.05.2012.



Gradonačelnik Milan Bandić sazvao je 14. svibnja tematski sastanak posvećen prostornom rješenju željezničkog čvora (pruga, kolodvorā, uređaja). Poticaj je dao arhitekt prof. Nenad Fabijanić, voditelj radne grupe INTEGRIRANI GRAD, koja je 2010. predstavila rješenje, prema kojemu se pruga uklanja iz urbanoga područja i smješta u podzemni koridor. Tim rješenjem otvaraju se mogućnosti spajanja dotad razdvojenih područja i harmoničnog razvoja grada, a velike oslobođene površine postaju nova centralna zona koja može primiti metropolske sadržaje. Na sastanak su, uz predstavnike radne grupe INTEGRIRANI GRAD, bili pozvani i predstavnici Hrvatskih željeznica te pročelnici svih nadležnih gradskih ureda sa suradnicima. Sudionici su se složili da je rješenje predstavljeno u inicijalnoj studiji valjano polazište za detaljnu razradu i izradu programske studije kao temelja javnog natječaja i realizacije. Budući da je posrijedi nadasve kompleksni i dugoročni projekt, koji nužno zahtijeva etapnu pripremu i realizaciju, odlučeno je da se osnuje mješovita radna grupa, čiji će rad koordinirati Ured za strategijsko planiranje i razvoj grada, odnosno pročelnica arh. Jadranka Veselić Bruvo.

U raspravi je istaknuto kako Grad Zagreb u prošlosti nije mogao utjecati na lokacije pruga, koje su s vremenom postale razvojna prepreka, ni provesti rješenja koja bi omogućila nesmetani razvoj grada prema jugu. Postojeće nezadovoljavajuće stanje nalaže promjenu. Prijedlog grupe INTEGRIRANI GRAD jednoglasno je prihvaćen kao optimalno rješenje. Naglašeno je da Grad Zagreb mora povesti ravnopravni dijalog sa Željeznicom i formulirati svoje interese. Predstavnik HŽ-a Darko Peričić prihvatio je taj prijedlog i rekao da se interesi mogu uskladiti.

Gradonačelnik Bandić izjavio je kako je riječ o izuzetno važnom strateško-razvojnom projektu, a prometni ekspert prof. dr. Damir Pološki kako po tome ima sve šanse da dobije potporu europskih fondova. Javnost će o svemu vezanom za ovu temu biti sustavno obavještavana u prostorijama novootvorenog ZG Foruma u Gajevoj ulici 27.


Gradske vijesti - 2012.