clanak False

11. Festival jednakih mogućnosti

22.05.2012.



Danas je započela trodnevna međunarodna manifestacija urbane kulture na Trgu Bana Josipa Jelačića pod nazivom Festival jednakih mogućnosti, koji se održava 11 godinu zaredom
. Riječ je o uličnom festivalu na kojemu mnogi umjetnici, sa ili bez invaliditeta, nastupaju u glazbenim, scenskim i likovnim programima, s ciljem razvijanja društvene svijesti o potrebama osoba s invaliditetom, s posebnim naglaskom na njihove stvaralačke sposobnosti. Festival je u ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića otvorila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Ovoga velikog događaja ne bi bilo bez Društva tjelesnih invalida Zagreb na čelu s g. Milanom Ožegovićem i divnih volontera, kojih je 150 na ovom trodnevnom događaju- rekla je zamjenica gradonačelnika, koja je na kraju obraćanja zaželjela mnogo uspjeha hrvatskim sportašima na nadolazećim Paraolimpijskim igrama u Londonu.

Prije samoga otvorenja prisutnima se obratio se predsjednik Društva tjelesnih invalida Zagreb Milan Ožegović: Drago mi je da će na ovoj manifestaciji osobe s invaliditetom pokazati svoje kreativne sposobnosti, s nadom da će se festival nastaviti održavati svake godine.

Prisutnima se obratio i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić koji je naglasio važnost na odgovornosti stvaranja društva jednakih šansi, kao i najveći izazov – zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Ovogodišnji ulični festival će se održavati od 22. do 24. svibnja na Jelačićevom trgu u Zagrebu. Nastupit će preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom. Valja napomenuti da uz volontere, koji dolaze s petnaestak zagrebačkih fakulteta, u organizaciji festivala pomaže i dvadeset stručnjaka.
Na otvorenju su bile prisutne: pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna i pomoćnica pročelnika za obrazovanje kulturu i šport Božica Šimleša.


Gradske vijesti - 2012.