clanak False

Uskoro novi Sporazum između Zagreba i Sankt Peterburga

24.06.2012.


Na poziv Guvernera Sankt Peterburga G.S. Poltavčenka, delegacija Grada Zagreba, predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, boravila je u Sankt Peterburgu od 20. do 23. lipnja 2012.

Gradonačelnik i Guverner ocijenili su suradnju dvaju gradova vrlo dobrom te dogovorili potpisivanje novog Sporazuma o prijateljstvu, s naglaskom na razmjeni iskustava s područja kulture i obrazovanja.
Suradnja dvaju gradova traje još od 1968. godine, kada je potpisan Ugovor o uspostavljanju stalnih prijateljskih veza između Zagreba i tadašnjeg Lenjingrada. Također 1975. potpisan je II Protokol o suradnji između Skupštine Grada Zagreba i Izvršnog komiteta Lenjingradskog gradskog sovjeta radnih deputata.

Zagrebački gradonačelnik pozitivnim je ocijenio nastavak ove dugogodišnje suradnje te pozvao ruske gospodarstvenike u posjet Gradu Zagrebu, gdje bi za okruglim stolom stručnjaci gradskih uprava i poslovnih subjekata raspravljali o konkretnim oblicima daljnje suradnje.
Domaćini su uzvratili pozivom na međunarodni summit za predstavnike malog i srednjeg poduzetništva, koji će se održati u ožujku 2013. u Sankt Peterburgu.

Tijekom posjeta gradonačelnik se sastao i s predsjednikom Odbora za vanjske poslove i članom uprave Sankt Peterburga A.V. Prohorenkom, a tom prigodom dogovoreno je sastavljanje mješovitih skupina za razmjenu iskustava na gospodarskom planu, s naglaskom na probleme prometa, parkiranja i obnove infrastrukture. Gradonačelnik je, također, prisustvovao i na Međunarodnom gospodarskom forumu Sankt Peterburg, na kojem je prisutne pozdravio Predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Na poziv Guvernera Poltavčenka, gradonačelnik je sudjelovao na komemoraciji obilježavanja napada na SSSR i tom prigodom, u znak sjećanja, položio cvijeće na spomenik.

Uz gradonačelnika Milana Bandića, delegaciju Grada Zagreba činili su: pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić, te zastupnici u Gradskoj Skupštini Grada Zagreba Srđan Subotić i Tin Pažur.


Gradske vijesti - 2012.