clanak False

Humanitarna trka Terry Fox Run 23. rujna na Jarunu

13.09.2012.

Hina - Trinaesta po redu humanitarna trka Terry Fox Run, čija je svrha podizanje svijesti građana i prikupljanje donacija za istraživanja raka, održat će se 23. rujna na Jarunu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

U utrci, koja će se trčati oko jarunskog jezera od 14 do 18 sati, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani - trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili hodanjem, a novčani prilog od tri (iz fiksne mreže), odnosno četiri kune (+PDV) (iz mobilne mreže) moći će se donirati i na humanitarni telefon 060 800 400.

Dio prikupljenog iznosa donirat će se Institutu Ruđer Bošković za nabavu kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima, dok je dio namijenjen Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj u svrhu kupnje dva neinvazivna monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece.

Tradicionalna prodaja majica s vizualom akcije po simboličnoj cijeni od 50 kuna održat će se u subotu, 15. rujna od 12 sati ispred kafića Charlie u Bogovićevoj ulici, a svoj dolazak najavile su brojne osobe iz javnog života.

Otpravnik poslova u Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj Bill McCrimmon kazao je da u toj tradicionalnoj trci u Kanadi sudjeluje oko 100 tisuća trkača te naglasio da je impresioniran podrškom koju ta trka ima u Hrvatskoj. Istaknuo je da je od početka te trke, koja će se u svijetu održati po 32. put, prikupljeno 600 milijuna dolara te da je u Hrvatskoj do danas prikupljeno i donirano oko 4,5 milijuna kuna.

Sve veći broj sudionika koji se pridružuje humanitarnoj trci u spomen Terryju Foxu pokazuje kako se hrvatska javnost osvještava o potrebi ranog otkrivanja, znanstvenog istraživanja i liječenja raka u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga, dodavši da je borba protiv raka moguća jedino udruživanjem ljudi na svjetskoj razini.

Naglasio je da je zahvaljujući prijašnjim donacijama u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj omogućeno opremanje Centra za transplantaciju koštane moždine djece. Također, na Institutu Ruđer Bošković po prvi put se odvijaju testiranja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke kod žena s opterećenom anamnezom.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je građane da se odazovu humanitarnoj utrci te da na Jarunu otrče krug solidarnosti.

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. krenuo je u utrku po Kanadi koju je nazvao Maraton nade. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no utrku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju i pokrenula akciju sakupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

U proteklih je 12 godina ova trka u Hrvatskoj okupila više od 50.000 sudionika.

Humanitarnu trku Terry Fox Run u Hrvatskoj organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Regent Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednik Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva vanjskih i europskih integracija, Ministarstva zdravlja i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.


Gradske vijesti - 2012.