clanak False

Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini

U novozagrebačkom naselju Zapruđe jutros je krenuo s realizacijom pilot projekt Pametno gospodarenje otpadom 365 dana u godini.
17.03.2014.


www.zagreb.hr
/ Infopunkt.hr - Uz prezentaciju svakodnevnih aktivnosti i navika vezano uz odvajanje otpada, gradonačelnik Milan Bandić simbolično je, jutros u novozagrebačkom naselju Zapruđe, označio početak realizacije pilot projekta Pametno gospodarenje otpadom 365 dana u godini što će ga sljedeća dva mjeseca provoditi zagrebačka Čistoća, a koji će obuhvatiti 7000 građana. U konačnici, projektom odvojenog prikupljanja otpada biti će obuhvaćeni svi građani Zagreba, a Projekt je svojevrsna priprema za 1. srpnja :


Zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji projekta, koji će nakon probnog roka zaživjeti u cijelosti. Rezultat je to petnaestogodišnjeg nastojanja Grada, dugogodišnje gradske politike podizanja svijesti građana o važnosti recikliranja – rekao je gradonačelnik dodavši da je riječ o pripremi za 1. srpnja i zakonski početak odvojenog prikupljanja miješanog komunalnog i biootpada na kućnom pragu.

 

 

 

U pilot projektu, dodao je, uključeni su građani s područja Horvatovca i Voćarske ulice, dijela Dubrave i Sesveta, Zapruđa, područja omeđenog Zvonimirovom, Bauerovom, Dukljaninovom i Lopašićevom ulicom kao i područja omeđenog ulicama Donje Vrapče, Zvonimira Furtingera, Ivane Brlić Mažuranić i Ante Topića Mimare.

Što ćemo više otpada reciklirati i odvajati, računi će nam biti niži – pojasnio je gradonačelnik spomenuvši i to da se prije četiri godine na Jakuševec odvozilo 1000 tona dnevno, a sada su količine smanjene na 650 tona, odnosno za 25%.
Kako se čulo, tijekom dva mjeseca građani će u posebne vrećice i spremnike ispred stambenih zgrada i kuća odlagati biorazgradivi i miješani komunalni otpad, dok će papir, staklo, tekstil, plastiku i metal odvajati u za to predviđene spremnike na zelenim otocima. Osigurano je 200.000 vrećica za miješani komunalni i 100.000 za bioorazgradivi otpad. 



 

Cilj nam je smanjiti količinu otpada koji se odlaže na odlagalištu Jakuševec, tako da ove godine prebacujemo u petu brzinu kako bismo do 2018. stavili u funkciju Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, zaključio je gradonačelnik uz najavu da se popularizacija odvojenog prikupljanja otpada nastavlja iz tjedna u tjedan, te među ostalim, podsjetio na to da je u tijeku postavljanje posuda za odvojeno prikupljanje otpada u sve dječje vrtiće, škole i druge zagrebačke javne institucije.