clanak False

Predstavljanje programa edukacije o epilepsiji "Živjeti s epilepsijom, Izaći iz sjene"

U Centru Kaptol održana je konferencija za novinare Živjeti s epilepsijom, Izaći iz sjene na kojoj je predstavljen program edukacije o epilepsiji. 
07.02.2015.


Uoči Međunarodnog dana oboljelih od epilepsije, u Centru Kaptol održala se konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program Živjeti s epilepsijom, Izaći iz sjene. Riječ je o tri nova programa kontinuirane edukacije o epilepsiji za sve vrtiće te osnovne i srednje škole grada Zagreba koji provodi Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo za očuvanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba s epilepsijom.


Konferenciji su nazočili zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba koja obnaša dužnost gradonačelnika dr.sc. Sandra Švaljek, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo dr. Slavko Antolić, predsjednica Povjerenstva za očuvanje i unapređenje kvalitete života osoba s epilepsijom akademkinja Vida Demarin, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Slavko Borac, ravnateljica kazališta Mala scena dr.sc. Vitomira Lončar te članovi Povjerenstva za očuvanje i unapređenje kvalitete života osoba s epilepsijom, prof. dr. Sc. Nina Barišić i doc.dr.sc. Hrvoje Hećimović koji su predstavili program edukacije.


Cilj ovih programa je da se kvaliteta života osoba s epilepsijom popravi te da osobe nemaju problema sa stigmatiziranjem od strane zajednice i društva. Sa svim raspoloživim sredstvima, ali i sa puno ljudske potpore Grad Zagreb će kao i uvijek dosad davati podršku ovakvim programima, rekla je zamjenica Švaljek.


S obzirom da je epilepsija najčešća neurološka bolest u djece i adolescenata, edukacija nastavnika i odgajatelja i zdrastvenih djelatnika o uzrocima bolesti, načinu liječenja te načinu reagiranja tijekom napadaja je neophodna. Djeca s epilepsijom vrlo često znaju biti zadirkivana i isključivana iz aktivnosti stoga je vrlo važno educirati i njihove vršnjake, naglasila je akademkinja Demarin.


Edukacija zdrastvenih voditelja u 60 dječjih vrtića biti će provedena na Ljubičasti dan - Svjetski dan svjesnosti o epilepsiji, 26. ožujka, a za rujan ove godine planiran je početak edukacije za 108 osnovnih škola na području grada. U 55 srednjih škola edukacije će započeti 23. veljače i provodit će se kontinuirano do lipnja ove godine. Provoditelj programa za vrtiće i osnovne škole je Hrvatsko društvo za dječju neurologiju Hrvatskog liječničkog zbora, dok će u srednjim školama edukaciju provoditi Hrvatska udruga za epilepsiju.


Ravnateljica Lončar, koja i sama već 10 godina živi s epilepsijom, najavila je premijeru predstave Ne, ti ne ili o drukčijatosti  koja problematizira stigmu djece oboljele od epilepsije: Odlučili smo da premijera predstave bude u tjednu obilježavanja epilepsije, 12. veljače. Nadam se da će predstava pridonijeti da se i kroz kazalište što učinkovitije skine stigma s ove bolesti. Bolest nikom ne bi trebala biti prepreka u napredovanju.


Poruku o potrebi destigmatiziranja oboljelih od ove bolesti i potrebi njihove potpune društvene integracije, pridruživši se svojim sudjelovanjem i dijeljenjem promotivnih edukativnih letaka, poslali su i sportaši te osobe iz javnog života.

 


Gradske vijesti - 2015.