clanak False

U naselju Travno spomenik ukrajinskom pjesniku Tarasu Ševčenku

U zagrebačkom naselju Travno danas je otkriven spomenik velikom ukrajinskom pjesniku i književniku Tarasu Ševčenku.
21.05.2015.

 

U zagrebačkom naselju Travno danas je otkriven spomenik velikom ukrajinskom pjesniku i književniku te najvećem nacionalnom simbolu ukrajinskog naroda Tarasu Ševčenku, u povodu 200. godišnjice njegovog rođenja.


Na prigodnoj svečanosti bistu su zajedno otkrili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Andro Krstulović Opara, predsjednik Odbora za izgradnju spomenika Boris Graljuk i veleposlanik Ukrajine u RH Nj. E. Oleksandar Levčenko.

Boris Graljuk rekao je da je ovo veliki događaj za pripadnike ukrajinske manjine u Zagrebu i Hrvatskoj jer Taras Ševčenko simbolizira vrijednosti Ukrajine te da je Ukrajinska ulica logično mjesto za njegov spomenik. Najveći obol za realizaciju ovog projekta dao je gradonačelnik Milan Bandić, od prvog trenutka kada smo mu izložili naše planove i želje, do današnjeg otkrivanja i zato mu puno hvala na susretljivosti i pomoći, dodao je, uz zahvalu Veleposlanstvu Ukrajine u RH i svima koji su doprinijeli ostvarenju njihove dugogodišnje želje.

Prenoseći pozdrave od predsjednika Ukrajine, veleposlanik Oleksandar Levčenko napomenuo je da otkrivanjem spomenika odajemo počast velikom čovjeku i pjesniku Tarasu Ševčenku ali ujedno i produbljujemo prijateljstvo između naša dva naroda.

Drago mi je da smo se ovdje okupili, da njegujemo naše prijateljstvo i otkrivamo spomenik nacionalnom simbolu ukrajinskog naroda. Nadam se da ćemo uskoro i formalno potvrditi suradnju i prijateljstvo potpisivanjem sporazuma između Kijeva i Zagreba, naglasio je gradonačelnik Bandić, najavivši da će za otprilike godinu i pol ovaj park postati Bundek u malom, kojeg će krasiti ukrajinska ikona.

U okviru svečanosti posebni gost iz Ukrajine – predsjednik Svjetskog koordinativnog vijeća Myhajlo Ratušni uručio je zagrebačkog gradonačelniku priznanje za doprinos i dobru suradnju.
 


Gradske vijesti - 2015.