clanak False

KB Sveti Duh - Referentni centar Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam

KB Sveti Duh postao je Referentni centar Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam.
30.06.2015.

Nakon trogodišnjeg projekta Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba na kojem je, uz potporu Grada Zagreba, radio tim KB Sveti Duh u suradnji s Klinikom za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, KB Sveti Duh postao je Referentni centar Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare. U okviru Projekta, jednog od najvećih svjetskih projekata u oftalmologiji, pregledano je 16.000 četverogodišnjaka, a sam Projekt ujedno je bio i temelj za uvođenje Nacionalnog skrininga.

Danas je službeni završetak Projekta i početak njegova proširenja na razini Hrvatske, kako bi se na vrijeme uočili poremećajI u vidu djece i pravovremenim liječenjem znatno smanjio broj oboljelih, istaknuo je ministar zdravstva Siniša Varga.
U okviru nove mjere trogodišnju djecu će se od 1. srpnja na sistematskom pregledu slati i oftalmologu na obavezan pregled vida, koji će morati biti obavljen do njihove četvrte godine, budući da se najčešća bolest vida kod djece - ambliopija vrlo uspješno liječi do sedme godine života. O rezultatima testiranja djece bit će obaviješteni njihovi pedijatri kroz sustav e-zdravstva, a djeca koja će trebati daljnji dijagnostički i terapijski tretman zbrinjavat će se u očnim ordinacijama.

Uz izraze zadovoljstva što je gradski Projekt podignut na državnu razinu, gradonačelnik Milan Bandić čestitao je i zahvalio timu KB Sveti Duh i ravnatelju Mladenu Bušiću na ideji, inicijativi i velikom poslu koji su odradili, naglasivši da je Grad prepoznao i podržao ideju koja unapređuje zdravstvo i kvalitetu života građana. Gradonačelnik Bandić ujedno je najavio da će sve članove tima predložiti za Nagradu Grada Zagreba.

Zahvalivši gradonačelniku i gradskim uredima na potpori bez koje Projekt ne bi bio realiziran i ministru što ga je prepoznao i uvrstio u program obaveznih mjera zdravstvene zaštite djece, ravnatelj Bušić napomenuo je da s Nacionalnim skriningom Hrvatska postaje jedna od svega 10-ak zemalja koje imaju takav program.
 

Gradske vijesti - 2015.