clanak False

Svjetski dan srca

U povodu Svjetskog dana srca, najavljeno je pokretanje nacionalnog projekta Čuvari srca te su predstavljene aktivnosti obilježavanja ovogodišnjeg Dana srca.
23.09.2015.
U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, u prostorijama Zaklade Hrvatska kuća srca održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno pokretanje nacionalnog projekta Čuvari srca te su predstavljene aktivnosti  obilježavanja Svjetskog dana srca 2015. koji Grad Zagreb organizira u suradnji sa Zakladom.

Uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, na konferenciji su sudjelovali ravnatelj Zaklade Davor Miličić, potpredsjednik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner, v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ranko Stevanović, predsjednik HOO Zlatko Mateša i koordinatorica rada Zaklade Ivana Portolan Pajić.

U Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umire gotovo 25 000 osoba, što je gotovo pola od ukupnog broja umrlih. To su alarmantni podaci i vrijeme je da se svi probudimo i da svako sa svoje pozicije jasnije, djelotvornije i bolje prevenira i govori o toj opakoj bolesti, rekao je gradonačelnik Bandić.

Kako se čulo, cilj Projekta je educirati građane o činjenici da je kardiovaskularne bolesti u najvećoj mjeri moguće spriječiti. Pored podsjećanja na opće poznate činjenice o važnosti zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, ranog otkrivanja i primjerenog liječenja arterijske hipertenzije i šećerne bolesti, u povodu ovogodišnjeg Svjetskoga dana srca posebna će se pozornost usmjeriti na otkrivanje i liječenje poremećaja metabolizma masnoća, s posebnim naglaskom na porodičnu dislipidemiju –najčešću nasljednu metaboličku bolest.

Konkretni ciljevi nacionalnog projekta Čuvari srca podrazumijevaju rano otkrivanje simptoma kod osoba s povišenim kardiovaskularnim rizikom i planiranje preventivnih mjera kojima bi se trebao spriječiti ili odgoditi nastanak srčanog i moždanog udara te ostalih po život opasnih kardiovaskularnih bolesti, istaknuo je akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i ravnatelj Zaklade.

Projekt započinje u subotu 26. rujna, javnozdravstvenom akcijom na Cvjetnom trgu gdje će građani imati priliku, od 10 do 14 sati, besplatno izmjeriti krvni tlak, glukozu, kolesterol i tjelesni indeks. Također, održat će se i brojne radionice za roditelje i djecu te sportske aktivnosti.
 

Gradske vijesti - 2015.