clanak False

Susret izaslanstava Šangaja i Zagreba

U povodu obilježavanja 35. obljetnice prijateljstva između Šangaja i Zagreba u palači Dverce danas su se sastala izaslanstva dvaju gradova.
09.10.2015.

U povodu obilježavanja 35. obljetnice prijateljstva između gradova Šangaja i Zagreba, koja će biti okrunjena večerašnjim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, sa suradnicima, susrela se u palači Dverce s izaslanstvom Grada Šangaja, predvođenim predsjednicom Stalnog odbora Kongresa Šangaja Yin Yicui.

Uz riječi dobrodošlice, zamjenica Kusin izrazila je nadu da će se dugogodišnja uspješna suradnja, koja datira još iz 1980., kada je u Šangaju potpisan prvi Sporazum o prijateljstvu dva grada, i dalje razvijati na zadovoljstvo obiju strana.

Visoka gošća naglasila je da Šangaj ima velik broj gradova prijatelja ali da sa Zagrebom ima jedan poseban odnos, intenzivan i stabilan u okviru kojega su realizirani brojni službeni posjeti gospodarskih izaslanstava Šangaju i Zagrebu, uzajamni posjeti gradonačelnika, potpisani dodatni memorandumi o prijateljstvu i suradnji, a na kulturnom planu svoje su običaje, glazbenike i umjetnike više puta Zagrepčani predstavili građanima Šangaja i obratno. Sve to zajedno doprinosi razvoju suradnje između naših gradova i svakako mogu reći da 35. godina nije malo, istaknula je.

U razgovoru o problemima s kojima se susreću gradovi izdvojena je komunalna problematika i promet, a gosti su posebno istaknuli i stanogradnju te ozelenjavanje grada na čemu rade već dugo no još nisu dostigli ono što žele. Za razliku od toga, predsjednica Yin Yicui pohvalila je bogatstvo zelenila i hortikulturnu uređenost Zagreba.

Govoreći o zagrebačkim projektima zamjenica Kusin je, među ostalim, spomenula aktualne planove izgradnje žičare, te naglasila da je Zagreb unazad 15 godina, od kada je na čelu Grada gradonačelnik Milan Bandić, doživio veliku pozitivnu preobrazbu i postao socijalno najosjetljiviji grad. Osim toga u našem gradu živi mnogo ljudi različite nacionalnosti i vjere koji složno zajedno žive. Mi svi živimo to zajedništvo i po tome možemo biti jako dobar primjer mnogima, dodala je.

Predsjednica Stalnog odbora Kongresa Šangaja Yin Yicui i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin večeras će prisustvovati koncertu učenika iz Šangaja i Zagreba u povodu proslave 35. obljetnice prijateljstva i suradnje koji je besplatan za građane Zagreba.
 

Gradske vijesti - 2015.