clanak False

Izložba Vatroslava Kuliša u Trstu

Otvorenje izložbe Centripetalne fuge zagrebačkog slikara Vatroslava Kuliša održat će se 3. ožujka u Trstu, zahvaljujući podršci Grada Zagreba.
25.02.2016.

Otvorenje izložbe Centripetalne fuge slikara Vatroslava Kuliša održat će se 3. ožujka u tršćanskome Magazzino delle Idee zahvaljujući podršci Grada Zagreba, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt. Konferenciji su uz zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba Vesnu Kusin prisustvovali: autor izložbe Vatroslav Kuliš, predsjednica Provincije Trst Maria Teresa Bassa Poropat, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu Gian Carlo Damir Murković te ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović.

Istaknuvši kako je sukladno Sporazumu o kulturnoj suradnji Hrvatske i Italije upravo Kuliševa izložba u Trstu prvi korak u prezentaciji hrvatske umjetnosti u talijanskoj javnosti, zamjenica Kusin je naglasila: Rad Vatroslava Kuliša pobija tezu da su klasične umjetničke tehnike mrtve, a da suvremenu umjetnost označavaju novi mediji. Kuliševo slikarstvo u svim fazama dokazuje suprotno te potvrđuje kako je on važan reprezent hrvatske suvremene umjetnosti. Grad Zagreb je prepoznao veličinu Vatroslava Kuliša i stoga ga kontinuirano prati na njegovu životnom i umjetničkom putu, dodala je zaključivši kako će tršćanska izložba biti na ponos ne samo Zagrebu već cijeloj Hrvatskoj.

Okupljene su pozdravili i predsjednica Provincije Trst Maria Teresa Bassa Poropat, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu Gian Carlo Damir Murković te ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović, koji je uz akademika Tonka Maroevića i Edwarda Lucie Smitha, jednog od najznačajnijih povjesničara umjetnosti današnjice, potpisnik teksta u katalogu izložbe.

Izložba je organizirana s financijskom potporom Grada Zagreba, u suradnji s Pokrajinom Trst, tršćanskim kulturnim središtem Magazzino delle Idee, Muzejom za umjetnost i obrt, Hrvatskom zajednicom u Trstu, Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Trstu i Galerijom Woland, a bit će otvorena do 3. travnja.
 

Gradske vijesti - 2016.