clanak False

Učenici i profesori iz Karaševa u Hrvatskoj

Gradonačelnik Bandić primio je učenike, profesore i župnika iz Karaševa u Rumunjskoj, gdje se nalazi najstarija zajednica Hrvata izvan domovine koja njeguje hrvatski jezik.
26.04.2016.
Gradonačelnik Milan Bandić primio je, sa suradnicima, u Gradskoj upravi, učenike, profesore i župnika iz mjesta Karaševa u Rumunjskoj,  gdje se nalazi najstarija zajednica Hrvata izvan domovine koja njeguje hrvatski jezik, kulturu i običaje. Gosti su u četverodnevnom posjetu Zagrebu u organizaciji Osnovne škole Dr. Ivan Merz s kojima njeguju prijateljsku suradnju od prošle godine.

Zaželjevši im dobrodošlicu u glavni grad Republike Hrvatske, gradonačelnik Bandić naglasio je da je očuvanje kulture i običaja vrlo bitno za naš narod, kao i suradnja učenika iz Domovine i izvan nje.

Lektor hrvatskog jezika na Sveučilištu u Bukureštu i profesor dopunske nastave na hrvatskom jeziku u Osnovnoj školi u Karaševu Petar Hategan izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik Bandić našao vremena za njih. Sretni smo i čast nam je što imamo priliku prvi puta posjetiti Hrvatsku i to njezin glavni grad.  Ovaj projekt između škola bit će nam poticaj za daljnje njegovanje pripadnosti hrvatskom narodu, pomoći  u boljem učenju i poznavanju hrvatskoga jezika, kulture, povijesti i svega onoga što nas treba činiti ponosnim što smo Hrvati.

U Projektu razmjene učenika sudjeluje njih šest iz OŠ Dr. Ivan Merz iz Zagreba i šest učenika iz Karaševa, koji pohađaju dopunsku nastavu iz hrvatskog jezika. Nakon što su prošli tjedan učenici iz Zagreba bili u Karaševu, ovaj uzvratni posjet drugi je dio Projekta.

U Karaševu smo se osjećali kao kod kuće, rekao je ravnatelj OŠ Dr. Ivan Merz Zvonko Piljek, tamo svi govore hrvatski i vrlo su susretljivi domaćini. Naši gosti iz Karaševa ova četiri dana smješteni su u obiteljima, što je najbolji način za upoznavanje jezika i kulture.

U okviru boravka u Zagrebu, između ostalog, organiziran im je posjet Muzeju grada Zagreba i Zoološkom vrtu, te razgledavanje znamenitosti na Gornjem gradu, a na poziv gradonačelnika sutra će posjetiti i Bundek.
 

Gradske vijesti - 2016.