clanak False

Gradonačelnik u Čapljini

Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću danas je u Čapljini uručena  Plaketa Počasni građanin Bosne i Hercegovine i Ključ srca građana.
03.06.2016.

U okviru 11. Dana Europe u Bosni i Hercegovini, a na poziv načelnika Općine Čapljina dr. Smiljana Vidića i Predsjednika Europskog pokreta Predraga Praštala, gradonačelnik Milan Bandić je 3. lipnja boravio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, Općini Čapljina te sudjelovao na Svečanoj akademiji Vrijeme za Europu i regionalno partnerstvo u organizaciji Europskog pokreta u BIH te Općine Čapljina.

U sklopu svečane akademije gradonačelnik je održao govor na Panelu Diplomatska ekonomija, lobiranje i uloga lokalnih zajednica u EU, gdje je posebno istaknuo ulogu lokalnih zajednica unutar EU koje u posljednje vrijeme sve više dobivaju na značaju u rješavanju konkretnih i izravnih problema. Važnost u takvom načinu komunikacije pridonijeli su i godišnji sastanci gradonačelnika glavnih gradova EU, a na posljednjem koji je održan u travnju ove godine u Amsterdamu, istaknuo je osnivanje Savjeta glavnih gradova radi bolje i direktne komunikacije s Europskom komisijom.  Upravo gradovi i lokalne zajednice u svojim stavovima moraju biti jedinstveni kako bi učinkovitije i izravnije djelovali u rješavanju problema na europskoj i globalnoj razini.

Nakon panel diskusije, organizacija Europski pokret BiH uručio je gradonačelniku Bandiću Plaketu – Počasni građanin Bosne i Hercegovine i Ključ srca građana Bosne i Hercegovine. 

Zahvalivši se na priznanjima te istaknuvši važnost povezivanja lokalnih zajednica susjednih država, zagrebački je gradonačelnik dodao:

Europski pokret u BIH prepoznat je kao inicijativa kojom se ponose svi građani BIH i šireg susjedstva, koji raste iz godine u godinu, i svojim značajem zauzima mjesto u približavanju europskim okvirima te njeguje i prepoznaje vrednote koje kreiraju zajedničku budućnost svih stanovnika ovoga kraja.
Multietičnost i multikulturalnost svakako su na ponos ovoj državi i ovome kraju, a stanovnici svojim suživotom i međusobnom tolerancijom pokazuju značaj multikulturalnih zajednica, kakvih je Europi mnogo i koje su svakako model naše budućnosti. Različitosti nas trebaju spajati, a nikako razdvajati jer jedni od drugih trebamo učiti kako bismo svi zajedno obogatili naše živote i budućnost naše djece.
Rado se odazivam ovakvim hvalevrijednim projektima, i svakako dajem punu podršku ovakvim inicijativama. Stoga, dragi prijatelji, zajednička Europa naš je krajnji cilj, a uska suradnja lokalnih zajednica unutar europskog kontinenta glavni je pokretač i motor svih projekata zadanih od vlasti EU koji na globalnoj razini određuju našu poziciju.
 

Gradske vijesti - 2016.