clanak False

Otkriven spomenik Aleksandru Sergejeviču Puškinu

Prvu bistu u Aleji pjesnika na Bundeku, velikom ruskom književniku i pjesniku Aleksandru Sergejeviču Puškinu, otkrio je zagrebački gradonačelnik.
06.06.2016.

Na jezeru Bundek, u budućoj Aleji pjesnika, gradonačelnik Milan Bandić, u društvu s predsjednikom Međunarodne federacije pisaca na ruskom jeziku Olegom Volovikom i veleposlanikom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Anvarom Azimovim, otkrio je spomenik Aleksandru Sergejeviču Puškinu. Riječ je o brončanoj bisti najvećem ruskom pjesniku i književniku koja je predstavljena u povodu njegovog  217. rođendana, na dan koji se od 2010.slavi i kao međunarodni dan ruskog jezika.

Uz recitaciju Puškinove pjesme Spomenik podigoh sebi, koju je izvela najmlađa ruska književnica – Polina Velekanova, prisutne je pjesmom zabavila poznata pjevačica ruskih narodnih pjesama i međunarodno nagrađivana umjetnica Ksenija Zaharova - Volovik.

Red je da Aleju pjesnika otvori jedan od najvećih, da otac književnosti 19.stoljeća pozdravlja sve naše građane, rekao je gradonačelnik Bandić. Istaknuvši kako je iznimno ponosan na multikulturalnost, multietičnost i multikonfesionalnost našega grada, gradonačelnik je dodao kako je ovo veliki dan za kulturu Zagreba i Hrvatske. Zamjenica Vesna Kusin je prethodnih mjeseci u više navrata razgovarala s predstavnicima Sankt Petersburga o suradnji dvaju gradova, a otvorenje ove skulpture prvi je rezultat. Do kraja godine ili najkasnije početkom iduće realizirat ćemo i postavljanje skulpture našem Juraju Križaniću u prijestolnici Ruske Federacije, zaključio je.

Predsjednik federacije pisaca na ruskom jeziku zahvalio je gradonačelniku Grada Zagreba te svima koji su sudjelovali u projektu, dodavši kako će spomenik biti vječni pokazatelj ljubavi, mira i poštivanja dviju kultura i država. Nj. E. Anvar Azimov naglasio je kako  je današnje otkrivanje prvi  korak buduće, velike kulturne suradnje dvaju prijateljskih gradova, Zagreba i Sankt Petersburga.

Svečanosti su, uz zagrebačkog gradonačelnika, prisustvovali i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, pomoćnik ministra vanjskih poslova Gordan Baketa i predstavnica ruske nacionalne manjine grada Zagreba Galina Kovačević.
 

Gradske vijesti - 2016.