clanak False

Energetska obnova ustanova

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, danas je obišao još četiri obrazovna objekta koja su obnovljena u sklopu programa ZagEE – energetske obnove Grada Zagreba.
07.07.2016.

Kao što je najavljeno prošloga mjeseca tijekom obilaska energetski obnovljenih vrtića, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, danas je obišao još četiri objekta koji su obnavljeni u sklopu programa ZagEE – energetske obnove Grada Zagreba. Na današnjem obilasku delegacija Grada posjetila je objekte na području Peščenice, dječje vrtiće Zrno, Cvrčak i Duga te Osnovnu školu Lovre pl. Matačića.

Cilj projekta je smanjiti ukupnu energetsku potrošnju kroz podizanje učinkovitosti i primjenom obnovljivih izvora energije na objektima u vlasništvu Grada. Dizanje standarda u školskom i predškolskom odgoju je prioritet Grada, objekti koji su izgrađeni prije pedeset i više godina imaju svoj vijek trajanja, a ovim smo obnovama napravili moderne i energetski učinkovite objekte u skladu s europskim standardima održivog razvoja – rekao je gradonačelnik Bandić.

Obnovom obrazovnih objekata podigli smo energetski razred objekata na B kategoriju.  Ove ustanove danas koriste prirodni plin umjesto lož ulja, ugrađena je učinkovitija aluminijska stolarija, nanošene su nove fasade, ugrađeni solarni paneli za toplu vodu i termostatski ventili za štednju energije u zimskim mjesecima. Ova energetska obnova znači i ušteda sredstava za Grad, ukupan iznos investicije za ova četiri objekta je 14 milijuna kuna, a ukupna godišnja štednja je preko 800 tisuća kuna ili preko 70% dosadašnjih troškova – objasnio je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras, naglasivši da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt s 40% ukupnog iznosa. Pročelnik je također najavio da se u bliskoj budućnosti planira započeti s obnovom novih obrazovnih i Gradskih objekata o kojima će javnost biti izviještena u nadolazećim tjednima.



Vezana vijest:
Obilazak obnovljenih vrtića

Gradske vijesti - 2016.