clanak False

Svečanost obilježavanja završetka radova na Trgu Nevenke Topalušić

24.05.2017.
Gradonačelnik Milan Bandić, u društvu obitelji Nevenke Topalušić  i ministra branitelja Tome Medveda, otvorio je novouređeni Trg Nevenke Topalušić, unutar kojeg je smješten prostor sjećanja  i spomen obilježje na preminulu hrvatsku braniteljicu Nevenku Topalušić.

Moramo se podsjetiti da je na Hrvatsku izvršena agresija, da se Hrvatska u neravnopravnoj borbi obranila i da je stvorena krvlju hrvatskih branitelja pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika. To moramo ponavljati uvijek, da se ne zaboravi, rekao je gradonačelnik i naglasio kako obitelj Nevene Topalušić može biti ponosna. Nevenka Topalušić je istinska heroina Hrvatske. O njenom herojstvu i odlučnosti da se brani Hrvatska, najviše svjedoči  rečenica koju je rekla sinu kada ga je srela na prvoj crti bojišnice, usred Oluje, među ranjenicima - mama mora dalje, istaknuo je gradonačelnik.

Toplo, iskreno i veliko hvala gradonačelniku na svemu što je učinio da dobijemo ovaj trg, rekao je predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi  Ivan Krupec. Nevenkina  borba želja i htijenje za slobodu Hrvatske i prava branitelja bilo je preteško breme i njeno srce ovdje je prestalo kucati.

Hrabrosti i odlučnosti Nevenke Topalušić prisjetio se i ministar branitelja Tomo Medved. Uređenjem ovoga Trga izražavamo neizmjernu zahvalnost i poštovanje njezinom djelu i žrtvi, koju mi, hrvatski branitelji i hrvatski narod, nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti.

Radovi na uređenju Trga, koji su započeli u travnju, obuhvatili su sanaciju cijele površine s betonskim opločnicima u sivoj boji, riješen je sistem oborinske odvodnje, ugrađeni su držači za bicikle i obnovljena su postojeća tri jarbola za zastave. Postojeća betonska rampa za osobe s invaliditetom, koja vodi do ulaza u Ministarstvo branitelja, obložena je granitnim pločama.
Unutar Trga smješten je prostor sjećanja na pokojnu Nevenku Topalušić, okružen parapetnim betonskim zidom. Unutar prostora izrađene su tri betonske žardinjere sa zelenilom u koje su ugrađene i svjetiljke dekorativne rasvjete te su  postavljene dvije betonske klupe za odmor. Na zapadnoj strani zelenog otoka, ispod travnate površine izrađen je betonski postament na koji je postavljeno spomen-obilježje Nevenki Topolušić.
 
 

 

Gradske vijesti - 2017.