clanak False

Vraćena bista Ive Lole Ribara

10.10.2017.
Bista Ive Lole Ribara vraćena je u park na uglu Prilaza baruna Filipovića i Selske ulice.

Ponovno vraćamo Ivu Lolu Ribara na mjesto gdje je i bio prije nego su ga otuđili u ratnome vihoru, rekao je tom prigodom zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ivo Lola Ribar jedan je od najvećih heroja hrvatskog antifašističkog rata, a da nije bilo te antifašističke borbe i da se Hrvatska nije svrstala na pobjedničku stranu, hrvatski branitelji i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman ne bi se imali na što pozvati na našem putu ka osamostaljenju.

Ivo Lola Ribar bio je francuski đak, antifašist, intelektualac i narodni heroj. Ovo nije povijesni događaj nego ispravljanje gluposti koja je napravljena,
zaključio je gradonačelnik. Naglasio je, također, da se poslijeratni zločini komunističkog režima moraju odvojiti od antifašističke borbe za vrijeme Drugog svjetskog rata, a na povjesničarima je da napokon razjasne taj dio povijesti kako bi se građani mogli okrenuti budućnosti.

Gradonačelnik je zahvalio Povijesnom muzeju, Muzeju grada Zagreba i HAZU na njihovom doprinosu. Posebice je zahvalio obitelji Koste Angelija Radovanija, kipara čije je djelo bila originalna bista i prema čijem je odljevu napravljena nova.

Dodao je i da je Grad Zagreb od Ksenije Bogdanović, kćeri Bogdana Bogdanovića, pet dana prije njene smrti u Beču dobio suglasnost da se obnovi spomenik Kameni cvijet u Jasenovcu.
 

Gradske vijesti - 2017.