clanak False

119 medalja maketara HUVM-a u 2013. godini

19.04.2017.

U godini na izmaku zagrebački maketari i modelari bili su posebno aktivni. Na brojnim izložbama, smotrama i natjecanjima svojim su sugrađanima (ali i ljubiteljima modela i maketa u svijetu) pokazali svu ljepotu i raznolikost djelatnosti kojom se bave, ali i osvojili brojna vrijedna priznanja i nagrade.

 

Među njima iznimno aktivni i uspješni bili su i članovi Hrvatske udruge vojnih minijaturista. U 2013. godini oni su u juniorskim i seniorskim kategorijama na domaćim i inozemnim natjecanjima osvojili čak 119 medalja i time ukupan broj medalja (osvojenih od osnutka udruge 2004. godine) u klupskim vitrinama povećali na 422!

 

Protekla je godina za njih počela uspjesima u inozemstvu. Već u ožujku, na natjecanju u organizaciji IPMS-a Austrije u Beču, osvojili su 5 medalja, a u svibnju, na međunarodnom SVM kupu u Kranju još 13. Daljnjih 12 medalja i dvije specijalne nagrade dobili su na Kupu Wolfpack u Zalaegerszegu (17. i 18. kolovoza). S natjecanja u Celju i Kisegu tijekom listopada članovi HUVM-a donijeli su novih 10 medalja, a sa Slovenskog državnog maketarskog prvenstva u Ljubljani još četiri.

 

Uspješni su bili i na domaćim natjecanjima. Na Kupu Zagreb, u svibnju, osvojili su 24 medalje, na "Crnoj kraljici 2013", koju su i sami organizirali, 19, a na natjecanju (7. prosinca) u Varaždinu daljnjih 30.

 

Tijekom godine priredili su i nekoliko samostalnih radionica i izložbi te sudjelovali na svim važnijim događanjima tehničke kulture u 2013., a pokrenuli su i prvi maketarski časopis u Hrvatskoj, Military miniature, čime pridonose približavanju maketarstva široj publici, posebno djeci i mladima.

 

Uspješnu godinu okrunili su primanjem Nagrade tehničke kulture "Dr. Oton Kučera" za 2012. za uspješan rad i promociju tehničke kulture u Gradu Zagrebu.

 

Opširnije o radu i uspjesima HUVM-a može se vidjeti na njihovim klupskim stranicama www.huvm.hr.