clanak False

"Susreti za Rudija" po šesnaesti put

19.04.2017.

Već desetljeće i pol, redovito svake godine početkom svibnja, u Gornjoj Stubici se održava manifestacija pod nazivom "Susreti na Rudija". Organizira je Zagrebački zrakoplovno-tehnički savez Rudolfa Perešina u znak sjećanja na svoga prvoga predsjednika i heroja Domovinskog rata – pilota HRZ-a Rudolfa Perešina koji je tragično poginuo na zadatku tijekom operacije "Bljesak". Organizator je i Općina Gornja Stubica, a suorganizatori Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Krapinsko-zagorska županija i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Šesnaesti po redu "Susreti za Rudija" održani su 5. svibnja 2013. u njegovu rodnom kraju pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Davora Bernardića.

Unatoč lošem, kišovitom vremenu, u centru Gornje Stubice, oko biste pilota u spomen parku koji nosi njegovo ime, okupio se velik broj njegovih prijatelja, sumještana, članova obitelji, poštovatelja i uzvanika iz javnog, društvenog i političkog života općine Gornja Stubica, Krapinsko-zagorske županije, Grada Zagreba i Slovenskih Konjic koji su mu, polažući vijence i cvijeće, još jednom odali priznanje za njegovo hrabro djelo.

Ovogodišnju manifestaciju prigodnim je govorom otvorio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general Dražen Šćuri, zapovjednik HRZ i PZO.

U najzanimljivijem dijelu Susreta, tradicionalnom aeromitingu na nogometnom igralištu, sudjelovali su pripadnici HRZ-a, zračnih snaga Republike Slovenije i Mađarske, pripadnici MUP-a RH i mnogobrojne članice ZZTS-a Rudolfa Perešina. Posebno atraktivan, iako zbog loših vremenskih prilika ponešto skraćen, bio je nastup svjetski poznate akro-grupe "Krila Oluje" koja je svojom odvažnošću, uvježbanošću i maštovitošću oduševila nekoliko tisuća okupljenih gledatelja.

 

  

 

U okviru ovogodišnje manifestacije, u Muzeju seljačkih buna otvorena je izložbe fotografija prošlogodišnjih Susreta te maketa i modela zrakoplova članova Zagrebačkog maketarsko modelarskog saveza. Održana je i večer poezije pjesnika Ante Nadomira Tadić-Šutre uz pratnju članica gornjostubičke udruge "Lipin cvijet".

Cjelodnevna manifestacija, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja i gledatelja i iz ostalih dijelova Hrvatske te prerasta lokalne okvire, zaključena je u večernjim satima vrlo uspjelim vatrometom.