clanak False

Osmi Zagrebački maketarski kup "Crna kraljica"

19.04.2017.

U subotu, 14. rujna 2013., u osnovnoj školi Gračani po osmi je put održan tradicionalni međunarodni Zagrebački maketarski kup "Crna kraljica". Kao i prijašnjih godina organizirala ga je Hrvatska udruga vojnih minijaturista, a pokrovitelj je bila Gradska skupština Grada Zagreba, čiji je predsjednik, Darinko Kosor, i otvorio manifestaciju.

U natjecateljskom dijelu je izloženo je 455 radova 137 maketara iz hrvatskih klubova, gostiju iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Poljske i Njemačke te, po prvi put, pojedinačni radovi maketara iz još šest europskih zemalja. Radovi su bili raspoređeni u više kategorija srodne maketarske i povijesne tematike, a dominirale su makete zrakoplova, tenkova i brodova iz razdoblja od Prvog svjetskog rata do najnovijih sukoba na Bliskom istoku te diorame, prikazi figura i tehnike u prirodnom okruženje. Vojne figure obuhvatile su razdoblje od antike do napoleonskih ratova. Izloženi su, također, civilni zrakoplovi, vozila, veći broj fantasy figura i SF letjelica te, kao posebno atraktivne, detaljno izrađene makete drvenih brodova.

Uz natjecateljske makete svoje su radove izložili i maketari iz IPMS-a Austrija, SVM-a Kranj te organizatori, s više od 350 radova. Član ACME kluba Milano posjetitelje je upoznavao s bojanjem figura, a članovi UMS-a Agram s društvenim igrama na stolu. Klub željezničkih modelara Zagreb prikazao je module željeznica, a najmlađi posjetitelji mogli su uživati u prikazu vlakova iz serijala "Tomica i prijatelji" zahvaljujući prezentaciji juniora iz obitelji Predović Drakulić iz Slovenije. Airsoft team "Suvorov" predstavio je replike moderne ruske vojne opreme, a za izvorne izloške vojne opreme pobrinula se Hrvatska udruga kolekcionara militarije "Trolist". Nastavljajući dugogodišnju suradnju s Vojnim muzejom MORH-a, organizator je iz njihovog fundusa prikazao veći broj oznaka postrojbi iz Domovinskog rata.

Nakon završetka suđenja i obrade podataka, podijeljene su nagrade u svim regularnim i specijalnim kategorijama. Nagradu "The Best of HUVM" – u kojoj su se natjecali samo radovi organizatora natjecanja, Hrvatske udruge vojnih minijaturista – dobio je Dalibor Čavić za dioramu francuske artiljerije iz doba Napoleona. Nagradu "Boris Šprem" (preimenovana bivša nagrada "The best of show"), dobio je Roland Vlahović za drvenu maketu broda "HMS Alert 1777". U povodu ustanovljenja ove nagrade, organizatori su sinu pokojnog Borisa Šprema poklonili maketu aviona "Fokker D. VII".

 

   

 

Kao i prijašnjih, i ove je godine održan tradicionalni "buvljak" na kome su se razmjenjivale makete i maketarski pribor, a zahvaljujući brojnim inozemnim trgovcima mogle su se kupiti i makete i pribor koje je teško nabaviti u Hrvatskoj.

U vrijeme trajanja Kupa predstavljen je i prvi u Hrvatskoj maketarski časopis Military miniature, u izdanju Hrvatske udruge vojnih minijaturista koji će, vjeruje se, izlaziti redovito jednom godišnje.

Na koncu, valja zabilježiti i to da je Hrvatska udruga vojnih minijaturista, među ostalima, dobitnik nagrade "Dr. Oton Kučera" za 2012. godinu za promicanje tehničke kulture.