clanak False

Projekt Muzička akademija priveden kraju

Novu zgradu Muzičke akademije u Zagrebu, u koju bi se 1. listopada trebali useliti svi akademijini odsjeci, obišao je danas gradonačelnik Bandić.
28.08.2014.

(Hina) - Novu zgradu Muzičke akademije u Zagrebu, u koju bi se 1. listopada, nakon deset godina od izrade projekta i šest od početka radova, trebali useliti svi akademijini odsjeci, obišao je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te izrazio zadovoljstvo što je projekt konačno priveden kraju. 

"Čekali smo više od 95 godina da Muzička akademija dođe pod jedan krov. Zagreb, glazbenici, studenti i profesori mogu odahnuti", kazao je gradonačelnik Bandić nakon obilaska zgrade uoči skorog tehničkog pregleda.
Dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević, treći u nizu otkako se počela graditi akademijina zgrada, čestitao je arhitektu Milanu Šosteriču na sjajnom projektu. "To će biti nova arhitektonska ikona Zagreba čija će vizura postati prepoznatljiva u svijetu", rekao je Cikojević. Istaknuo je da će novom zgradom Akademija konačno, nakon gotovo stotinu godina podstanarstva, dobiti jedinstveno mjesto stanovanja i time konačno zgradu primjerenu njezinu važnosti i značaju.
Prođe li objekt na Trgu maršala Tita 12 tehnički pregled, projekt pokrenut 2008. i vrijedan ukupno 210 milijuna kuna nakon niza poteškoća konačno će biti proglašen okončanim te će 1. listopada studenti i nastavnici ući u novi prostor i tu započeti novu akademsku godinu. 

Nova će zgrada na 12 tisuća četvornih metara raspoređenih na dvije podzemne i osam nadzemnih etaža konačno objediniti sve odsjeke Akademije s njezinih 150 stalno zaposlenih, nekoliko desetaka vanjskih suradnika i 550 studenata, trenutno raspoređenih na četiri gradske lokacije za koje se plaćaju visoke najamnine.
Zgrada je opremljena najnovijim tehnološkim rješenjima, uključujući posebne sustave izolacije i sprječavanja širenja vibracija. Brojne prostorije za nastavu, individualne vježbaonice, biblioteka i čitaonica, mala dvorana i velika vijećnica u jednome, multimedijski studio, te još niz sadržaja poput kafića, apartmana za goste Akademije, pa čak i dvoetažna podrumska garaža, omogućit će zagrebačkoj Akademiji da po razini opreme i usluge stane uz bok najistaknutijim glazbenim institucijama Europe.
 
Za useljenje jedino neće biti dovršeni radovi na velikoj koncertnoj dvorani s 300 sjedala, koja bi trebala biti dovršena tijekom iduće akademske godine i opremljena posebnim podiznim platformama koje omogućuju smanjivanje i povećavanje pozornice i prostora gledališta prema potrebama djela koje se izvodi.
Arhitekt Šosterič istaknuo je kako je zadovoljan realizacijom projekta. "Nadam se da će bez obzira na tonove koji se povremeno čuju, i to možda više iz struke, a koji imaju negativnu percepciju ovoga projekta od samoga početka, većina građana na koncu prihvatiti taj objekt kao svoj", poručio je.
Prema njegovoj zamisli, na platou ispred zgrade postavljena je 29 metara visoka nakošena posrebrena igla piramidalnog presjeka koja predstavlja san. "To je vertikala koja je iskočila iz vertikala kuće u snu i zatreperila u kosom položaju", pojasnio je Šosterič. Nametnula se potom i kao muški simbol, koji je zatim upotpunio ženskim simbolom, narančastom kuglom postavljenom kraj nje. 

Financijska sredstva za projekt zajednički su osigurali Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u ime Republike Hrvatske, te Grad Zagreb, u omjeru 50:50, čiji su predstavnici također nazočili obilasku.

 

FOTOGALERIJA


Gradske vijesti - 2014.