clanak False

Socijalna slika Grada Zagreba 2008.

Kao zbir pokazatelja i socijalnih indikatora o kvaliteti života građana Zagreba, danas je u prostorima Tribine grada na Kaptolu predstavljena Socijalna slika Grada Zagreba 2008. Ona će pomoći u unapređenju kvalitete života građana Grada Zagreba, kroz izradu Plana socijalnih intervencija.

27.01.2010.

Kao zbir pokazatelja i socijalnih indikatora o kvaliteti života građana Zagreba, danas je u prostorima Tribine grada na Kaptolu predstavljena Socijalna slika Grada Zagreba 2008. Ona će pomoći u unapređenju kvalitete života građana Grada Zagreba kroz izradu Plana socijalnih intervencija.

Kako se moglo čuti, Zagreb stari (u 2001. godini udio stanovnika starijih od 65 godina iznosio je 14,9%, dok je u 2008. narastao na 16,9%, a tendencija starenja najviše je izražena u gradskim četvrtima Gornji grad – Medveščak i Donji grad). Važno je napomenuti da se stopa prirodnog prirasta zadržala na nuli dok je ranijih godina ona uvijek bila negativna.
Obrazovna struktura povoljnija je nego u Hrvatskoj, u ukupnoj obrazovnoj strukturi Grada Zagreba zastupljeno je čak trostruko više stanovnika sa završenim visokim obrazovanjem

Između ostalog, u slici se prepoznaju i danas aktualni trendovi kao što su: sve veći broj samaca i obitelji s manje djece, žene rađaju sve kasnije, sve se kasnije i stupa u brak, a stambeni je standard relativno skroman – 22,9 m² po članu kućanstva. Za napomenuti je i da je, nakon dugogodišnjeg rasta, broj novoizgrađenih stanova u 2008. pao za 1,7%, dok je njihova cijena porasla za 16,3% u odnosu na 2007.

Kompletnu Socijalnu sliku možete pogledati OVDJE.

Osim pročelnice Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnje Fortune s najbližim suradnicima, na prezentaciji - okruglom stolu, bili su i zamjenici gradonačelnika Ivo Jelušić i Jelena Pavičić Vukičević te, kao prezenterica, znanstvena novakinja na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivana Dobrotić.


Gradske vijesti - 2010.