clanak False

CLIP - Međunarodna konferencija Mreže gradova za jedinstvene lokalne politike prema migrantima

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je jutros, u Staroj gradskoj vijećnici, Međunarodnu konferenciju CLIP Mreže gradova za jedinstvene lokalne politike prema migrantima koja se,  s temom Etničko poduzetništvo u europskim gradovima, održava od 8. do 10. studenoga.
09.11.2010.


Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je jutros, u Staroj gradskoj vijećnici, Međunarodnu konferenciju CLIP Mreže gradova za jedinstvene lokalne politike prema migrantima, koja se u Zagrebu održava od 8. do 10. studenoga, s temom Etničko poduzetništvo u europskim gradovima.

Izrazivši dobrodošlicu sudionicima Konferencije, gradonačelnik Bandić informirao je nazočne da na području Grada Zagreba žive i djeluju 22 nacionalne manjine koje, na poseban način, pridonose bogatstvu i raznolikosti zagrebačkog gospodarskog, političkog i kulturnog života. Najponosniji sam na to što sam u ovih 10 godina gradonačelnik svih građana Zagreba bez obzira na nacionalnost i mislim da bi se i mnogi drugi gradovi po tom pitanju mogli ugledati u Zagreb.

Mrežu CLIP su prije četiri godine osnovali Europska zaklada za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofond), Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i Grad Stuttgart, s ciljem da, putem strukturirane razmjene iskustava, Mreža lokalnim vlastima omogući da nauče nešto novo te da razvijaju djelotvornije integracijske politike za migrante. Inače, u Zagrebu se održava druga ovogodišnja konferencija jer se, već uobičajeno, svake godine jedna održava u Bruxellesu.

Rad Konferencije zamišljen je u tri kruga, a trenutno je u tijeku prvi, u kojem se kroz tri paralelne radionice raspravlja o rezultatima i preporukama u vezi s politikom aktivnosti o etničkom poduzetništvu.
Poslije podne započet će drugi krug s okruglim stolom: Etničko poduzetništvo – izazovi i mogućnosti lokalne integracijske politike, Uloga lokalnih kreatora politike, etničkih poduzetnika i socijalnih partnera, na kojem će sudjelovati predstavnici gradova, financijskih institucija i poduzetnika.
Sutra, trećeg dana Konferencije, predviđen je treći krug, zamišljen kroz rad tri paralelne radionice gdje će sudionici raspravljati o prošlosti i budućnosti Mreže CLIP.

Večer uoči početka Konferencije, u gradskoj palači Dverce, gradonačelnik Bandić upriličio je prijam za predstavnike Mreže gradova za jedinstvene lokalne politike prema migrantima, osnovanu radi prikupljanja i analiziranja inovativne politike i njihove primjenu na lokalnoj razini u više od 30 europskih gradova.


Gradske vijesti - 2010.