clanak False

100. obljetnica JVP Zagreb

Polaganjem vijenaca, otkrivanjem skulpture Navalna grupa u akciji, smotrom vatrogasaca, združenom vježbom, a onda i predstavljanjem Monografije, jutros je obilježena 100. obljetnice JVP Zagreb...
01.10.2010.

Polaganjem vijenaca, otkrivanjem skulpture Navalna grupa u akciji, smotrom vatrogasaca, združenom vježbom, a onda i predstavljanjem Monografije, jutros je u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba obilježena 140. obljetnica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zagreb, 100. obljetnice Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i 80. obljetnice Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, na kojoj je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca uz spomenik Đure Deželića, osnivača vatrogastva u Hrvatskoj, a vijence je položila delegacija Grada Zagreba, predvođena gradonačelnikom Bandićem; te delegacije Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, DVD-ova Grada Zagreba, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i Družbe braće hrvatskoga zmaja.

Nakon polaganja vijenaca, gradonačelnik je, u povodu 100. godišnjice javne vatrogasne postrojbe, otkrio skulpturu akademske kiparice Marije Reberski pod nazivom Navalna grupa u akciji, a, kako je kiparica istaknula, temeljna ideja prema kojoj je radila bila je ta da svatko tko pogleda skulpturu, poželi postati vatrogasac.

Sve to pratile su vatrogasne postrojbe Dubrave, Žitnjaka, Centra, Novog Zagreba, Jankomira, kao i 55 dobrovoljnih vatrogasnih društava, koja, uz profesionalne vatrogasce, naglašeno je, odlično provode operativne zadaće.

Danas je predstavljena monografija u povodu 100. godišnjice Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, pod nazivom Stoljeće profesionalnog vatrogastva, Zagreb 1910. – 2010., autora Đure Gajdeka, koji je riječju i slikom zabilježio dragocjena svjedočanstva vatrogasaca u proteklom stoljeću.

Tom prigodom prisutne je pozdravio i gradonačelnik, naglasivši da je zadovoljan odličnom suradnjom Grada i Vatrogasne postrojbe posljednjih 10, 11 godina koliko zajedno rade, te da je Zagreb kao metropola, spreman u svakom trenutku djelovati kao i bilo koja druga europska metropola. Mladen Malčić, zapovjednik JVP Grada Zagreba, zahvalio je gradonačelniku i Gradu na svemu što su učinili za vatrogastvo te istaknuo da je upravo uz njihovu pomoć obnovljen vozni park i vatrogasna tehnika. U znak sjećanja gradonačelniku je poklonio i milenijsku fotografiju, snimljenu u svibnju ove godine, na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, na kojoj je 250 vatrogasaca formiralo jubilarnu brojku 100, a na kojoj se nalazi i gradonačelnik. 



 


Gradske vijesti - 2010.