clanak False

Izaslanstva Tuzle i Orašja kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je danas u Gradskoj upravi u uzvratni posjet izalsanstva Tuzle i Orašja.
13.02.2014.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas tuzlansko izaslanstvo koje su predvodili predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Nikola Čičak, guardian fra Mario Divković i predsjednik županijskog HDZ-a Mijo Krešić, te izaslanstvo Orašja – premijera Posavskog kantona Marijana Oršolića i načelnika Općine Orašje Đuru Topića. Gosti su u Gradsku upravu došli u pratnji konzula RH u Tuzli Ivana Bandića. Riječ je o uzvratnom posjetu, nakon što je gradonačelnik Bandić sa suradnicima 15.i 16. prosinca prošle godine posjetio tuzlanski i posavski kanton. 

Gosti iz Bosne i Hercegovine zahvalili su gradonačelniku na prijateljstvu i podršci uz naglasak da im podrška iz Zagreba i Hrvatske puno znači. Suradnja se, naglasio je Mijo Krešić intenzivirala unatrag nekoliko mjeseci. Razvitak gospodarstva i gospodarske suradnje, te zapošljavanje, na prvom su nam mjestu, rekao je Marijan Oršolić, dodavši da napretka kantona vidi u otvaranju novih radnih mjesta i sprečavanju odljeva mladih ljudi u inozemstvo.
 
Uz zahvalu gradonačelniku na prijemu i mogućnosti da ga upoznaju s aktualnom situacijom, Gvardijan Divković posebnu je pozornost posvetio projektu Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli, gradnja kojega je u zadnje vrijeme, zbog krize, zastala, ali je prepoznata u Hrvatskoj koja je u Proračunu predvidjela milijun kuna za njezinu izgradnju. Grad će također, naglasio je gradonačelnik Bandić, pomoći u realizaciji toga projekta, kojega je ocijenio važnim za opstojnost Hrvata u BiH. 

Govoreći o aktualnim kulturnim projektima predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Tuzle Nikola Čičak posebno je izdvojio tiskovinu Hrvatski glasnik koja izlazi već 20 godina i koja ima značajnu ulogu za tamošnje Hrvate. 

Napomenuvši da imaju podršku grada Zagreba, gradonačelnik je podsjetio da je prije dva dana u Zagrebu u organizaciji Grada i Vrhbosanske nadbiskupije održana donatorska večera za postavljanje spomenika Papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu. Danas smo ovdje i ne moramo naglašavati koliko znači bilo kakva pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini, rekao je dodavši da će Grad pomoći da se ne ugasi Hrvatski glasnik kao jedan od važnih karika u održavanju hrvatske kulture i identiteta. 

Na sastanku je, među ostalim, bilo riječi i o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini uz zaključak i želju neka pobijedi razum i tolerancija, uz što manje prosvjeda i destrukcije.


Gradske vijesti - 2014.