clanak False

Kako bi se trebao pratiti i provoditi program urbanog razvoja EU

Na uvaženom skupu u Briselu gradonačenik Bandić izlagao je na temu „ Kako bi se trebao pratiti i provoditi program urbanog razvoja Europske unije"
17.02.2014.

Na poziv povjerenika Europske regionalne politike Johannesa Hahna, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sudjelovao je danas u Briselu,zajedno s gradonačelnicima Rima, Beča, Sofije, Varšave, Bratislave, Bukurešta, Nikozije, Rige, Helsinkija, Ljubljane, Lisabona, Atene, Talina, Valeta i Amsterdama, na drugom sastanku gradonačelnika glavnih gradova Europe s povjerenikom Hahnom na Forumu „Gradovi – Gradovi sutrašnjice: Investiranje u Europu“.

Izlažući na forumsku temu „ Kako bi se trebao pratiti i provoditi program urbanog razvoja Europske unije“, ovaj put u ulozi predstavnika novoga glavnoga grada unutar EU, gradonačelnik Bandić naglasio je da svesrdno pozdravlja sve aktivnosti koje vode ka oživotvorenju zajedničke Europske agende. Uvjeren je, istaknuo je, u njenu značajnu funkciju u ostvarivanju Europe 2020 posebno u poticanju gradova da teže zajedničkim ciljevima vodeći pritom računa i o svojim posebnim ciljevima. Također, Agenda je dobar poticaj gradovima i na suradnju u traženju održivih i inovativnih rješenja.

„ Gradovi nude budućnost - gospodarsku, društvenu i ekološku. Treba iskoristiti te potencijale podupiranjem njihova održiva i inovativna razvitka, ali je samo po sebi razumljivo, ne na račun seoskih naselja i ruralnog prostora, nego osiguravajući kvalitetne međuodnose. Posebno je važna integracija urbane i ruralne ekonomije, ekonomije za lokalne potrebe i lokalno tržište, ali i za izvoznoorijentiranu ekonomiju.

U izlaganju na uvaženom skupu, Zagrebački gradonačelnik napomenuo je i to da je nužno da se utvrde zajednička vizija, ciljevi i prioriteti, ali ne treba zaboraviti da nisu svi gradovi i urbane situacije isti, pa su i prioriteti, a često i načini i sredstva putem kojih ih se ostvaruje različiti. Treba respektirati lokalni identitet i poticati vrijednosti i bogatstva u različitosti. Europska urbana agenda treba poticati harmonični razvoj koji ne briše, dapače visoko vrednuje lokalne identitete. Svakako je potrebno jačati prilagodljivost i otpornost gradova na neke loše globalne utjecaje.“

U Zagrebu smo svoje strateške razvojne ciljeve iskazali kroz ZagrebPlan, našu razvojnu strategiju, kao temeljni razvojni dokument, definirajući viziju Grada Zagreba kao urbani inkubator održivih koncepata, poduzetništva i novih vrijednosti. Težimo da se vizija ostvaruje pomicanjem granica u svim za Grad značajnim područjima rada i djelovanja, primjenom poduzetničkog pristupa – pristupa koji se ne zadovoljava postojećim, koji u kreativnom procesu traži nove ideje i teži ostvarivanju novih vrijednosti. Vizija se također ostvaruje sinergijskim djelovanjem na ostvarivanju šest zacrtanih strateških ciljeva i osamnaest prioriteta razvoja.
Tijekom izrade ZagrebPlana, posebno smo vodili računa o usklađenosti s nacionalnim strateškim ciljevima, sa ciljevima sadržanim u Lisabonskom ugovoru i sa ciljevima definiranim u „Europa 2020“ – rekao je gradonačelnik Bandić napomenuvši da bi, s obzirom na brojnost dionika, bilo dobro standardizirati obrasce, te ponuditi podršku odgovarajućim IT sustavom kojim bi se znatno olakšali poslovi monitoringa. Trebalo bi, također, odrediti i cikluse izvještavanja, te osigurati da nakon svakog ciklusa gradovi dobiju povratne informacije o tome koliko su postigli pojedinačno i svi zajedno, kao i preporuke za daljnje korake i razvoj potencijala, naravno u okviru njihovih specifičnih mogućnosti.
Grad Zagreb će rado i dalje sudjelovati na pripremi ovog značajnog razvojnog dokumenta, zaključio je izlaganje gradonačelnik Bandić. 

Podsjetimo, gradonačelnici europskih glavnih gradova na drugom po redu Forumu u Briselu, razmatrali su tri teme: Je li Program urbanog razvoja EU potreban (gradonačelnici Atene, Varšave i Bukurešta), Kakav bi trebao biti program urbanog razvoja EU (gradonačelnici Bratislave, Rige, Lisabona, Helsinkija i Tallina), te Kako bi se trebao pratiti i provoditi program urbanog razvoja EU (gradonačelnici Beča, Sofije, Zagreba i Amsterdama).

Na kraju sastanka, gradonačelnik Rima predložio je da se treći susret gradonačelnika glavnih gradova Europe održe u glavnome gradu Italije u vrijeme njena predsjedavanja EU.


Zvučni isječak: Gradonačelnikova izjava _MediaServis

Foto galerija


Gradske vijesti - 2014.